50 euros

L'Agència Tributària fa un polèmic avís sobre els sous dels treballadors a l'Estat

Les dades proporcionades per l'Agència Tributària no coincideixen amb la realitat econòmica del país

Diferències salarials abruptes i resultats distorsionats. L'Agència Tributària (AEAT) publicava aquest dimarts l'estudi referent al salari dels espanyols i els resultats no deixen ningú indiferent.

Segons les dades proporcionades per l'AEAT, la meitat dels treballadors a Espanya van guanyar 21.347 euros o menys el 2021. Tot i això, aquestes xifres han desfermat la polèmica, ja que no concorden gaire amb la realitat del país.

Les dades que ha tingut en compte l'Agència Tributària

L'any passat, la suma total dels salaris espanyols va ser de 367.454 milions d'euros. Aquest càlcul no inclou els sous per sota de la mínima ni els ingressos de més de 720.000 euros anuals.

També es van obviar els treballadors de què no es disposava l'horari laboral. El motiu d‟aquestes exclusions, segons l‟AEAT, era l'obtenció d‟uns resultats nets i sense distorsions exagerades.

Home comptant bitllets
El 2021, la suma total dels salaris va ser de 367.454 milions d'euros | GETTY IMAGES

 

La realitat sobre el salari mitjà espanyol

Tal com recull l'AEAT, el pagament mitjà anual que van rebre els treballadors el darrer any va ser de 28.301 euros. Això suposa un augment de l'1,3% respecte a les xifres del 2020 i deixa un bon gust de boca al Govern. No obstant això, la realitat econòmica del país és molt diferent a la que reflecteixen aquestes dades.

El problema recau en l'enorme diferència que hi ha entre els salaris més alts i els més baixos. Tenint en compte els gràfics, el rang de població que guanya més diners té un pes molt important en els resultats i provoca una distorsió de la realitat.

El sou del 10% dels espanyols més rics és notablement més elevat que el dels altres treballadors i això es tradueix en una alteració dels resultats, que tendeixen a inflar-se.

Això també s'ha vist reflectit en el sou mitjà que, segons els càlculs, és de 28.300 euros anuals. No obstant això, en realitat només una tercera part dels treballadors s'emborsen aquesta quantitat de diners a l'any.

Foto d'un munt de bitllets de 500 euros.
El sou mitjà a Espanya és de 28.300 euros anuals | Getty Images

El que és realment impactant és l'enorme diferència entre els salaris més baixos i els més alts. Mentre que el 10% dels espanyols més rics guanyen de mitjana 70.563 euros anuals, el 10% més pobre rep uns 14.185 euros cada any.

El biaix entre els dos extrems va créixer encara més l'any passat amb l'increment de les retribucions. El salari del sector més pobre va patir un augment d'un 1%, en canvi, els sous més rics van pujar un 2%.

Els sous a Espanya

Els gràfics proporcionats per l'Agència Tributària també reflecteixen diferències provocades per altres factors. L'edat, el gènere i el territori són els tres aspectes que més influeixen a la desigualtat dels salaris a Espanya.

1. El salari mitjà en funció del gènere

La bretxa salarial entre homes i dones continua present al sistema laboral espanyol. A través dels informes, l'Agència Tributària ha percebut una diferència dels guanys en funció del gènere.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
La bretxa salarial continua present al sistema laboral espanyol | Getty Images

En aquest sentit, el pagament mitjà anual que van rebre els homes el 2021 és de 26.535 euros. Per la seva banda, el salari mitjà de les dones se situa a 24.703 euros. Aquests resultats es tradueixen en una variació del 10% entre tots dos sectors.

2. El salari mitjà segons l'edat

Un altre dels aspectes que influeix en la diferència de salaris és l'edat. Segons l'Agència Tributària, el sector més jove rep un sou mitjà més baix que la resta dels treballadors. Fins als 35 anys, l'ingrés mitjà és inferior a la mitjana general de 28.300 euros anuals.

Els menors de 25 anys guanyen de mitjana uns 19.367 euros cada any i, per la seva banda, els treballadors entre 26 i 35 anys obtenen un salari mitjà anual de 24.665 euros. Pel que fa al rang més alt, que correspon als més grans de 65 anys actius, el sou mitjà se situa en els 37.125 euros anuals.

3. El salari mitjà en funció del territori

Els salaris també poden variar en funció de la comunitat autònoma. Tal com indiquen les xifres, els dos territoris autonòmics en què el salari mitjà supera la mitjana nacional són Madrid i Catalunya.

El salari mitjà en aquestes comunitats és de 33.843 i 30.719 euros anuals, respectivament. Cal destacar que, a les estadístiques, no apareix informació de Navarra ni del País Basc, les dues comunitats amb hisenda pròpia.

Per sota de la mitjana nacional, equivalent a 28.301 euros anuals, hi apareixen la resta. Les comunitats que es troben a les primeres posicions són Astúries (28.196 euros), Balears (28.035 €) i Aragó (26.849 €).

D'altra banda, els territoris amb una mitjana salarial més baixa són Múrcia (25.064€), Canàries (25.009€) i Extremadura (23.787€). Així mateix, la diferència de la mitjana salarial que reben els madrilenys i els extremenys és del 42%.

Home traient diners
La diferència de la mitjana salarial entre Madrid i Extremadura és del 42% | GETTY IMAGES

L'any passat, la suma total dels salaris espanyols va ser de 367.454 milions d'euros. Aquest càlcul no inclou els sous per sota de la mínima ni els ingressos de més de 720.000 euros anuals.

També es van obviar els treballadors de què no es disposava l'horari laboral. El motiu d'aquestes exclusions, segons l'AEAT, és l'obtenció d'uns resultats nets i sense distorsions exagerades.