L'Associació Corporativa d'Agències de Viatge Especialitzades (Acave) ha reclamat ajuts directes per al sector per superar la crisi de la pandèmia de la covid-19, a banda d'un fons de reemborsament dels bons de viatges combinats per dotar els negocis de liquiditat i evitar que tanquin.
L'entitat ho fa després que el Congrés de Diputats hagi desestimat l'aprovació d'una proposició no de llei per rescatar les agències, «tot i ser un dels col·lectius més afectats per la crisi» i ser «un dels motors principals de l'economia». El president d'Acave, Martí Sarrate, ho ha considerat una «molt mala notícia» i ha lamentat la «manca de col·laboració i de suport» dels partits polítics que hi han votat en contra.
Acave calcula que segueixen pendents de retorn 150 milions d'euros en bons de viatges, principalment de companyies aèries, hotels o receptius internacionals «que s'han negat a fer el reemborsament dels serveis no prestats amb motiu de la covid-19».
L'entitat lamenta que fins ara el govern espanyol «no ha aprovat cap ajut» per a les agències de viatge, a banda de «permetre» que les companyies aèries no facin els reemborsaments. L'entitat recorda que entre el març i l'abril de l'any passat va denunciar 39 empreses d'aquest tipus per incompliment de la normativa.
Foment demana accelerar la vacunació per salvar la temporada turística
La comissió de Turisme de Foment del Treball considera «urgent» accelerar la vacunació per «salvar» la temporada turística. «Si l'executiu espanyol i la Generalitat no incrementen d'una manera notable el ritme de vacunació davant les amenaces de contagi que representen soques noves com la britànica, el turisme internacional no tindrà confiança en la seguretat del nostre país», alerta Guillermo Vallet.
El president de la comissió ha advertit que la «inseguretat» sanitària i la falta de «confiança» poden provocar una reducció del nombre de visitants, un «cop molt dur» per l'economia. Així mateix, ha avisat que un «fracàs» del sector turístic per Setmana Santa i l'estiu pot produir una «fallida» d'empreses i un «impacte notable» en l'atur.
La patronal considera que el turisme hauria de ser considerat estratègic i recorda que aquest sector té un pes de més del 12% del PIB i el 13% de l'ocupació. En aquest sentit, demana «prioritzar» la vacuna a les persones vinculades al sector hoteler.
Per aconseguir una vacunació «ràpida», Foment s'ha posat a disposició del Departament de Salut, perquè amb la col·laboració de grans companyies de sectors com l'agroalimentari o el metal·lúrgic, es puguin vacunar 400.000 treballadors i les seves famílies en una setmana.
«La col·laboració público - privada entre Salut i les grans companyies representaria un impuls extraordinari en la vacunació per combatre la crisi sanitària actual i les possibles revifades que puguin derivar-se de les noves variants de la Covid-19. Si no ho tallem ràpidament, les seves conseqüències econòmiques poden ser molt greus i pertocar seriosament la supervivència de moltes empreses i el manteniment de molts llocs de treball», alerta el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]