Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tarragona confinada

El Port de Tarragona rememora com es va gestionar la pandèmia de còlera de 1908 amb un relat en línia

El Port va jugar un paper crucial en la gestió de la pandèmia a principis de segle, amb la construcció d'una estació sanitària

Tarragona confinada
L'exposició 'Tarragona confinada. La ciutat amagada' recull la memòria gràfica de la ciutat durant la pandèmia | Cedida
 

El Port de Tarragonapublica, aquest cap de setmana a través de la secció de Twitter 'Històries Portuàries', un relat sobre com es va gestionar l'epidèmia de còlera del 1908  al Port, i quines van ser les mesures adoptades per combatre-la.

La sisena pandèmia de còlera, originada a l'índia, va provocar la mort de 800.000 persones estenent-se per Orient Mitjà, nord d’Àfrica i Europa. El còlera és una malaltia infecciosa intestinal, causada per la ingesta d'aliments o aigua contaminats. El doctor Jaume Ferran Clua (1851-1929), va ser qui va descobrir la vacuna l'any 1885.

El Port de Tarragona va tenir un  paper rellevant en la gestió de la pandèmia, quan la Reial ordre de 27/9/1908 va instar al govern a prendre mesures per «defensar al país de la invasió». L'ordre demanava a la Junta d'Obres del Port de Tarragona que es proveís del  material sanitari necessari per construir  una estació sanitària.

Es van prendre mesures per a  higienitzar vaixelles i el 1909 s'acordà la redacció del projecte de construcció de l'estació sanitària que no es va fer realitat fins al 1916. Tot això i més es podrà descobrir, aquest cap de setmana, al compte de  Twitter  del Port de Tarragona.

150 anys de la Junta d’Obres

La Junta d’Obres del Port de Tarragona celebra el  150 aniversari de la seva fundació i a través d'iniciatives com el blog #Arxiportus es publiquen els articles dels seus enginyers, com José María Torroja Miret, del qual s'està editant la seva biografia.

Després de la Guerra Civil, Torroja va ser nomenat  director de les obres del Port de Tarragona, entre el mes de juny i l'octubre de 1939. Sota la seva direcció es redacten projectes destinats a reconstruir edificis  i infraestructures malmeses pels bombardejos: la  reparació  dels tinglados 3 i 4  i del refugi del Moll de Costa o l’escullera del dic de Llevant. També es repara el servei d’enllumenat marítim i les vies fèrries.

Les fotografies del confinament

Per altra banda, el Port de Tarragona ha preparat dues exposicions col·lectives per apropar a l'espectador a la ciutat de Tarragona. Es tracta de ‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’ al Tinglado 1 i la ‘XIX Exposició Col·lectiva del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona’ al Refugi 1.

L'exposició ‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’ és un recull de fotografies que, fins al dia 8 de novembre, permetran descobrir la memòria gràfica del confinament a través de  fotògrafs  i artistes locals  que han volgut retre homenatge a tots aquells, inclosos ells, que han prestat serveis essencials  durant la pandèmia.

Pep Escoda  és el coordinador de l'exposició, i també un dels 11 fotògrafs protagonistes, juntament amb Alba Rodríguez, Cristina Serra, Montse Riera, David Oliete, Fabián Acidres,  Laia Solanellas, Adrià Borràs, Àngel Ullate, Rubén Perdomo i Gerard Boyer.

Artistes locals representen els racons de la ciutat

Finalment, l'exposició col·lectiva del  Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona, al Refugi 1, mostra l'obra d'artistes també locals, que enguany han hagut d'elaborar els seus treballs amb una dificultat afegida  pel fet d'haver passat un confinament.

Des del Port de Tarragona han declarat que «es tracta d'una obra esperançada, que reflecteix l'estat actual de la nostra ciutat. Carrers, pedres antigues i, sobretot, la mar de Tarragona es presenten, un cop més, reflectits amb passió i fermesa».

Els artistes que exposen són: Elena Badiu, Argengol J. Freixa, Ramón Aresté, Isla Josep, Josep M. Galvaldà, MacMMuro, Joan Carles, Pepe Aragón, M. Dolors Poch, Laura Mestre, Sánchez Iranzo, Avel, Josep Farell, Montse Tejada, Paquita Figuerola, Joana Gavaldà, Pere J. Salas, Vicky Roldán, Ethel Martí, Eduard Virgili, Manuel Aguado, Ana Soldevila, Solé Pedrol i Antonio Tomàs.

L'exposició  romandrà oberta fins al diumenge  13 de desembre.