Imatge d'arxiu d'un ametller

Els agricultors lamenten la «inoperància» de la Llotja de Reus

Un estudi de JARC mostra que hi ha una diferència de 0,26 €/kg menys de mitjana d’ametlla comuna respecte al preu de la Llotja de Mercamurcia.

Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncien que la Llotja de Reus «s’ha quedat fora de la cursa» de les llotges d’arreu de l’Estat i lamenten «el seu mal funcionament». La JARC, mitjançant un estudi, posa el crit al cel davant la  diferència de preus de referència de l’ametlla de la llotja del Baix Camp amb, principalment, la Llotja de Mercamurcia, la principal competidora.  El resultat assenyala que les referències de la fruita seca de la Llotja catalana estan habitualment per sota amb el perjudici que això comporta per als productors de Catalunya. JARC també explica que des de fa dues setmanes l’ens reusenc no cotitza els preus de l’ametlla comuna mentre que d’altres com la de Múrcia i Albacete sí que ho fan.

JARC indica que entre el gener del 2018 i el juliol del 2019 el preu de l’ametlla comuna a la Llotja de Reus ha estat com a mitjana 0,26 €/kg més barat que el de Múrcia, en el cas de la varietat comuna ecològica aquesta diferència ascendeix a 0,44 €/kg. Asseguren que aquesta situació «encara és més acusada en el període que va de setembre a desembre», que és la temporada de major transacció de compravenda de la fruita seca, arribant a una diferència de fins a 0,33 €/kg respecte Mercamurcia. «Ens sentim perjudicats per aquest tipus de cotitzacions. Les altres llotges són més dinàmiques i ràpides», comenta Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC.

Gràfic de la comparativa de preus de l'ametlla comuna a Reus i Múrcia
Gràfic de la comparativa de preus de l'ametlla comuna a Reus i Múrcia | Adrià Morte

 

La cotització d’altres varietats d’ametlla com la Marcona o la Llargueta també pateixen aquesta tendència a la baixa, i van ser com a mitjana 0,37 i 0,34 €/kg, respectivament més barates al mercat català que al murcià. Per acabar, l’estudi de JARC mostra com les  quatre varietats més usuals d’ametlla al mercat català s’han valorat durant el període d’estudi una mitjana de 0,35 €/kg per sota dels preus marcats per Mercamurcia.

Demanen la «professionalització» de la Llotja de Reus

Les JARC han posat les dades sobre la taula per demostrar el que consideren «la inoperància de la llotja de Reus». El cap sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, ha explicat que durant dos anys s’ha treballat en un  reglament intern que regula la Llotja de Reus per establir els preuse i les normes de funcionament d’aquesta i que no s'està respectant. Per aquest motiu, el president de JARC, Xavier Vela, insta al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a què vetlli perquè l’ens reusenc funcioni i posi fi una situació que consideren «desfavorable» per als agricultors de fruita seca catalans. 

«La Llotja de Reus pot córrer el risc de desaparèixer si continua en aquesta línia. Durant molt temps havia estat la referència a Espanya de la cotització de la fruita seca, ara ho és la de Múrcia» ha indicat Sisco Esquerda. Per una altra banda, ha afegit: «volem que les coses funcionin pels compradors, el que no podem fer és lamentar-nos i no poder fer res, la Llotja de Reus  hauria de ser més dinàmica i reflectir la fluïdesa del mercat. S’ha d’adaptar».

Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC, i Xavier Vela, president de JARC, durant la roda de premsa d'aquest matí
Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC, i Xavier Vela, president de JARC, durant la roda de premsa d'aquest matí | Adrià Morte

 

Catalunya, la cinquena comunitat autònoma productora d’ametlles

Actualment, Catalunya és la cinquena comunitat autònoma on es cullen més tonelades d’ametlles gra (6.500), el que representa un 10% del total. A Espanya s’arrepleguen durant tota la temporada 63.000 tonelades d’ametlla gra. Per finalitzar, les JARC han explicat que de cara aquesta temporada està previst un augment del 43% de la collita respecte a l’any anterior. El motiu, expliquen, no és «que la superfície hagi crescut» sinó que «a Lleida s’han plantat grans plantacions de fruita seca en lloc de la fruita dolça». A més, expliquen que, malgrat la diferència de preus, es preveu un potencial molt bo per a l’ametlla «si les coses es fan bé».