El Departament d'Agricultura va inspeccionar la setmana passada tres magatzems de compra de garrofes del Baix Ebre per determinar si comercialitzen amb fruit robat. Els tècnics comproven ara la traçabilitat dels productes adquirits vinculant la quantitat de fruit amb la capacitat productiva certificada per la Declaració Agrària (DUN) de la qual, sobre el paper, han de disposar els venedors per entrar el fruit. En el cas que no quedi acreditat l'origen lícit s'obriran expedients sancionadors als comerços, segons ha avançat el director territorial d'Agricultura, Jesús Gómez. Dos d'aquests establiments es troben al polígon industrial del Perelló i han estat assenyalats pels pagesos com a presumptes punts de compra habitual de garrofes robades.
Quatre equips de dos inspectors cadascun es van traslladar tota una jornada sencera —matí i tarda— als tres magatzems per demanar informació sobre les transaccions de garrofes efectuades i, així, poder determinar la traçabilitat del producte i el seu origen. Es creuaran les dades sobre l'origen de les garrofes comprades amb la producció estimada dels camps d'on provenen, segons consta a la DUN, per detectar possibles partides robades.
Tot i que no és obligatori per al venedor presentar-la cada cop que s'efectua una transacció, sí que han de fer constar el seu codi REGEPA —Registre General de la Producció Agrícola—, que vincula el fruit a l'explotació agrària reconeguda per la DUN. «Només pot vendre producte qui ha fet la DUN: és obligatòria per tothom que vol comercialitzar», reitera Gómez. A partir d'aquest mecanisme, els compradors tenen l'obligació d'«assegurar la traçabilitat» del producte que compren.
«L'actuació es va fer per comprovar que això es feia bé i com marca la normativa», ha resumit el responsable d'Agricultura, que aquest dimecres al migdia s'ha reunit amb els presidents dels consells comarcals del Baix Ebre, Xavier Faura, i del Montsià, Joan Roig, per abordar el problema.
Protestes dels pagesos
La mesura arriba després de les queixes i protestes dels productors que han vist com tornen els robatoris a les seves finques fins i tot més aviat del que era habitual. Després d'uns anys de collites minvades per la sequera la producció remunta i dobla el preu respecte l'any passat, situant-se a 60 cèntims d'euro el quilo. Això ha esperonat també els robatoris i forçat el sector a avançar l'inici de les tasques de recol·lecció, fins al punt d'haver de fer caure les garrofes encara dalt de l'arbre. Els pagesos apunten directament a la responsabilitat dels magatzems compradors per posar fre a aquesta situació.
En una reunió convocada fa dos setmanes al Perelló per abordar el problema, a la qual no va ser convidat cap representant del Departament d'Agricultura, segons ha precisat Gómez, els Mossos d'Esquadra es van comprometre a exigir la presentació la documentació sobre l'origen de la mercaderia als venedors sospitosos de portar garrofes robades abans de poder-les descarregar als magatzems. La pressió policial i les inspeccions durant els últims dies hauria contribuït a reduir el gran moviment de nombrosos venedors que fins fa poc es desplaçaven a magatzems del Perelló des de diferents municipis del Camp de Tarragona.
Malgrat això, el fet que sovint no siguin els mateixos propietaris els qui, personalment, s'encarreguin de vendre les garrofes, així com els permisos, en alguns casos, donats per recol·lectar finques amb petites produccions a tercers dificulten resseguir els mecanismes traçabilitat establerts, segons apunten molts productors. Els inspectors hauran de desentrellar aquesta informació després d'una tasca que ha estat exhaustiva, segons Gómez.
Coordinació amb altres administracions
Amb tot, Agricultura recorda que els magatzems inspeccionats han de «demostrar» també l'origen de les garrofes en el moment que ells mateixos venen les garrofes adquirides a altres empreses. «Aquests magatzems venen fora de Catalunya, a Osca i València. Nosaltres intentem fer seguiment i estem en contacte amb aquestes comunitats que aquest producte que arriba allí compleix la normativa», ha apuntat.
No es preveu, de moment, una campanya d'inspeccions continuades i regulars en el temps sobre els punts sospitosos de comercialitzar amb garrofes robades. «No anirem cada dia a un magatzem a fer-li inspeccions, però a mesura que tinguem coneixement de nous punts recepció, enviarem els inspectors perquè ho verifiquin. No volem posar la culpa sobre tots els magatzems. Enviem els inspectors perquè es vegi si es correcte o no. Ara amb la garrofa i, quan arribi, la de l'oliva, que en anys anteriors han hagut problemes pel mateix», ha assegurat Gómez.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha insistit que els magatzems tenen l'obligació legal, malgrat no haver estat advertits explícitament, de verificar l'origen del producte que compren i venen per evitar incórrer en un possible delicte penal de receptació. Ha remarcat la necessitat de coordinar les actuacions entre el Departament, els cossos policials i les administracions per reduir al mínim l'abast dels robatoris.
«Aquella de sensació d'impunitat que tenia ara el lladre de garrofes s'ha acabat perquè s'han activitat tots els mecanismes tècnics i legals perquè l'enxampin. És possible que no es pugui fer una adequada activitat preventiva perquè no pots criminalitzar tothom que plegui garrofes. Però el delinqüent ha de saber que ara està sota sospita i qualsevol infracció denunciada serà investigada i s'han activat tots els mecanismes legals perquè aquesta gent compleixi la llei», ha tancat Faura.