Algunes platges obren demà: Sanitat aclareix si l'aigua pot contagiar

El Ministeri recomana extremar les mesures de distanciament social i higiene

temps de platja
El Ministeri recomana extremar les mesures de distanciament social i higiene. | @javioru

El Ministeri de Sanitat ha demanat extremar les mesures de distanciament social i la higiene a les platges, en un document amb recomanacions per a la obertura a el públic de les platges i zones de bany. En concret, Sanitat alerta que a les platges els riscos associats a la Covid-19 «estan relacionats amb la interacció entre persones», i desaconsella el bany i els usos recreatius en aigües continentals, com gorgs, o lleres d'aigua dolça amb escàs cabal.

Poden l'aigua o la sorra contagiar?

El document recorda que «no es disposa d'informació científica» sobre la capacitat de virus per a romandre infecciós en aigua salada; i que, a més, «s'ha identificat la sal com a agent biocida eficaç». En el cas de la sorra, l'acció conjunta de la sal de l'aigua de mar, la radiació ultraviolada solar (UVB) i l'alta temperatura que pot assolir aquesta són, segons el document, «favorables per a la desactivació dels agents patògens».

Sanitat insisteix en la necessitat de la conscienciació col·lectiva en el respecte a el distanciament social i aconsella limitar l'aforament de les zones de bany marítimes on es preveu gran afluència de persones. L'accés a les zones de bany es realitzarà respectant les mesures de distanciament social, que s'hauran de recordar mitjançant cartelleria, així com les normes d'higiene.

A més, s'haurà de prestar atenció a la distància entre gandules, para-sols i altres elements; i els eixos dels para-sols no s'instal·laran a distàncies inferiors de quatre metres. El gestor de la platja podrà sectoritzar-la per assegurar el distanciament social.

Sobre els passejos i l'esport a les platges

Les persones que realitzin passejades a la vora de l'aigua hauran de respectar al menys dos metres de distanciament social. D'altra banda, Sanitat no recomana la realització d'esports col·lectius ni les reunions de més de 15 persones o de membres de la mateixa família o que no convisquin en el mateix domicili i la utilització de tot tipus d'infraestructures de platja (parcs de joc i instal·lacions esportives).

Per prevenir la transmissió del virus, el document estableix que els usuaris i els treballadors han de, a més de complir les mesures de distància social, complir les normes d'higiene i aplicar els criteris tècnics de manteniment, neteja i desinfecció. Així mateix, recomana la neteja diària de la sorra de la zona de bany, fent especial èmfasi en la retirada dels residus orgànics i inorgànics. No obstant això, no aconsella la desinfecció de la sorra de la platja.

D'altra banda, recomana la neteja i desinfecció diària del mobiliari de platja, les superfícies, les zones comunes i les zones de trànsit com les passarel·les de fusta per evitar la propagació de virus.

Reobren també els xiringuitos

Quant als xiringuitos de platja, Sanitat recorda que hauran de seguir els protocols establerts per als establiments d'hostaleria. També s'hauran de ventilar, netejar i desinfectar els espais tancats com els llocs de socorristes de la Creu Roja, els vestidors i els serveis. Per la seva banda, en les instal·lacions esportives i parcs de joc, caldrà garantir la neteja i desinfecció prèvia a l'obertura de la platja; no podent fer ús d'aquestes instal·lacions fins que s'obri la zona de bany.

El document destaca que cada platja haurà de disposar d'un protocol de neteja i desinfecció del mobiliari susceptible d'ús pels banyistes, de manera que s'indiquin els passos a seguir als operaris. Alhora, cada ajuntament haurà d'elaborar o actualitzar el protocol amb totes les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals, d'acord amb el procediment d'actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals.


Comentaris

envia el comentari