Imatge d'un carrer inundat a Cerdanyola del Vallès

Aiguat molt extraordinari i totalment fora de lloc: quasi 300 l/m² a les portes de Barcelona i greus problemes

El xàfec ha començat a mig matí i està castigant durament el sud del Vallès Occidental amb molts problemes i inundacions a l’àrea metropolitana

Aiguat descomunal  i molt extraordinari el que ha caigut durant moltes hores al sud del Vallès Occidental i que, ni de bon tros, estava previst. La ciutat més afectada és de llarg Cerdanyola del Vallès, on es concentren la majoria d’incidències i s'han acumulat fins a 290 l/m² des de mig matí d’aquest divendres, 18 de desembre, el que significa més d’un terç del que hi plou en tot un any en aquest punt, però caigut de cop. Una autèntica barbaritat.

En aquest municipi, hi ha hagut moltes inundacions, escoles negades d’aigua i, inclús, evacuació d’alumnes d’escoles bressol, on l’aigua ha entrat per tot arreu. L’aiguat ha durat moltes hores i, de fet, la zona de Collserola ha estat l’epicentre de xàfecs persistents i totalment imprevistos en un divendres  que, més enllà de plugims i ruixats febles, havia de ser força tranquil.

D’aquesta manera, diversos municipis de l’àrea de Barcelona  al voltant de Collserola, concretament de l’est del Baix Llobregat, nord de la ciutat de Barcelona i sud dels dos Vallesos han patit avui xàfecs intensos i abundant, però la clara excepció està sent Cerdanyola del Vallès i rodalies, on es concentren la majoria dels centenars de trucades al telèfon d’emergències 112 per incidències relacionades amb un aiguat  que no ha donat treva durant hores. A més, Renfe  ha interromput el servei de trens  de les línies R4 i R7 de Rodalies entre Montcada Bifurcació i Cerdanyola del Vallès per afectacions a les instal·lacions degut a l'aiguat amb afectacions de 60 minuts. També hi ha hagut una esllavissada  a la carretera d'Horta. 

A més, s'han format bassals d’aigua i petites inundacions a la C-58 i a l’AP-7 al seu pas per Cerdanyola, on els problemes de trànsit han estat molt importants. Altres localitats com Sant Cugat del Vallès (92 l/m²), Montcada, Ripollet, Molins de rei (82 l/m²) o Mollet del Vallès (107 l/m²) també han rebut molta aigua, però en ciutats tan properes com Barcelona o Terrassa pràcticament no hi ha plogut aquestes darreres hores. Aquestes són algunes de les imatges del fort aiguat a Cerdanyola:  

Tot i que el xàfec ha afectat una zona molt reduïda, és tanta l’aigua que ha caigut que rius com el Sec, el Ripoll, rieres de Collserola i el Besòs van plens a vessar i en alguns casos, s'han desbordat. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua i Protecció Civil alerten que el riu Besòs ha superat el llindar d’alerta i l’aigua pot arribar a cotes que no són habituals en el tram final del riu. Molta precaució a la zona.

També hi ha hagut greus problemes d'inuncacions  a zones properes a Cerdanyola, com ara a Ripollet o Montcada, on l'aiguat  també ha estat persistent i molt important: 

Què està passant?

L’aiguat d’aquest divendres és molt excepcional per diverses raons. La primera i més important, és que, en cap cas, es preveia tanta pluja, de fet els mapes tan sols indicaven plugims o ruixats febles al litoral i prelitoral, però el d’avui acabarà sent un dels dies més plujosos dels últims anys al sud del Vallès.

L’altre factor en tenir en compte és que tanta aigua en un sol dia acostuma a passar enmig de grans temporals, sobretot de tardor, com ara els forts aiguats del 2019 o, excepcionalment, el temporal Glòria. En aquest cas, es tracta d’una línia de convergència de vents molt concreta que es concentra a la falda nord de la muntanya de Collserola, on el xàfec queda encallat i es retroalimenta provocant un aiguat persistent i abundant.

Per tant, aquest 18 de desembre del 2020 serà un dels dies més plujosos que es recorden a la ciutat de Cerdanyola del Vallès, mentre a zones tan properes com Barcelona o Terrassa fa hores que no hi plou.

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores (consulta aquí la previsió completa pel cap de setmana), aquest aiguat és imprevisible i encara pot durar força estona, però sembla que la pitjor part ja ha passat i la zona més activa s'ha desplaçat al sud del Vallès Oriental, deixant reposar la zona tan afectada de Cerdanyola. Molta precaució  encara durant l'inici de la nit. També poden seguir apareixent plugims o ruixats febles i molt locals a la resta del litoral, prelitoral i nord-est. En principi, de cara al dissabte tot plegat serà història amb més clarianes, però al tard arribarà un front atlàntic desgastat per Ponent que portarà més núvols arreu i alguns xàfecs poc importants i dispersos.