Per què hi ha hagut l’aiguat mortal a Mallorca?

Les condicions que s’han donat a l’illa han estat de llibre per provocar una tempesta excepcional que ja ha causat almenys 5 morts

Les tempestes torrencials de les últimes hores al nord-est de l’illa de Mallorca ja han provocat la mort de 5 persones i hi ha almenys 10 més desaparegudes. Però, malgrat que és normal que plogui molt a la tardor a les Illes Balears i al Mediterrani en general, perquè la tragèdia ha estat tan gran en aquest cas?   

La raó la trobem en diferents al·licients que, junts, han generat la tempesta perfecta. Primer de tot, l’aigua del mar està excepcionalment més calenta del normal aquest any al Mediterrani a causa de l’estiu tan calorós que hem tingut. Per tant, només faltava l’arribada d’un embossament d’aire força fred en alçada, com el que tenim aquests dies, per provocar aquesta bomba explosiva.

El front fred situat a l’oest de les Balears ha impulsat vents del sud a les illes que, combinats amb l’aigua calenta del mar, s’han carregat d’humitat i han deixat fortes precipitacions. Però la clau definitiva de l’aiguat mortal el trobem en les serres de llevant del nord-est de Mallorca, que han afavorit l’encallament i retroalimentació de les tempestes. D’aquesta manera, la pluja no pot avançar durant molta estona i deixa autèntics diluvis de més de 200 l/m2 en un punt en concret, causant finalment aquesta desgràcia.  

La mà de l’home, part de la culpa del desastre

Més imatges de l'aiguat a Mallorca
Més imatges de l'aiguat a Mallorca | Cedida

 

Un dels municipis més afectats ha estat el de Sant Llorenç des Cardassar, on han caigut 257 l/m2 i s’han comptabilitzat4 dels morts. Més enllà que és un aiguat excepcional que no es veia des de feia 27 anys  i que ja de per sí hauria causat molts problemes, la desgràcia potser es podria haver evitat, o si menys no reduït, si la mà de l’home no hagués comès una negligència.

Es dona el cas que aquesta localitat es va construir just enmig de la confluència de dos torrents. Malgrat que estigui ben canalitzat, sempre que es construeix al pas d’un riu o riera acaba succeint alguna desgràcia, i això és el que ha passat a en aquest punt, que  l'aigua ha caigut tan de cop que ha hagut de trobar la manera de baixar torrent avall per allà on abans que hi haguessin cases passava. De fet, aquest torrent ja s’ha desbordat en més d’una ocasió, però ens hem de remuntar a finals dels 80 per trobar una situació crítica.

Més de 250 litres en poca estona

Els aiguats de les ultimes hores a les Balears, així com a Catalunya, han estat molt intensos, de caràcter torrencial i amb fortes ràfegues de vent. Destaca la precipitació caiguda en total a Sant Llorenç des Cardassar, on part dels 257 l/m2 han caigut en tan sols una hora. Un autèntic diluvi.

També són destacables els 233 l/m2 del municipi d’Artà que, juntament amb Sant Llorenç, són els dos municipis que més pluja han registrat. De tots aquests litres d’Artà, 70 han caigut en tan sols una hora.