Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una jubilada a un caixer i dos policies nacionals

Així funciona la nova estafa del caixer: deixen el teu compte a zero

La Policia Nacional ha enviat un nou avís sobre aquesta estafa que afecta les persones més vulnerables

La tecnologia avança a passos de gegant i, amb ella, també ho fan les tècniques utilitzades pels delinqüents per cometre fraus. Una de les estafes més preocupants i que ha cobrat rellevància en els darrers temps és el skimming en caixers automàtics.

Aquest mètode permet als estafadors robar dades de les targetes bancàries, posant en risc els diners dels usuaris. Conèixer al detall com funciona aquesta estafa t'ajudarà a prendre mesures per protegir-te.

Què és l'skimming, la tècnica d'estafa més repetida als caixers

L'skimming és una tècnica de frau que consisteix a copiar la informació continguda a la banda magnètica d'una targeta bancària. Els delinqüents utilitzen dispositius anomenats skimmers, que són instal·lats de manera clandestina en caixers automàtics.

Muntatge d'una dona a un caixer automàtic i la imatge d'un lladre a la part esquerra
Els delinqüents usen un skimmer per robar dades del caixer | Getty Images, Pexels

Aquests dispositius llegeixen i emmagatzemen les dades de les targetes quan els usuaris les insereixen al caixer. Quan els estafadors obtenen aquesta informació, poden clonar-la en una targeta falsa i realitzar transaccions no autoritzades.

A més de l'skimmer, els estafadors solen col·locar càmeres ocultes o falsos teclats sobre l'original per capturar el PIN de la targeta. Amb aquests dos elements, tenen tot el necessari per buidar el compte bancari de la víctima.

Com reconèixer un caixer automàtic manipulat

És fonamental estar atents quan fem servir un caixer automàtic, ja que identificar signes de manipulació pot prevenir que siguem víctimes d'una estafa. A continuació, us donem algunes claus per detectar un caixer que podria estar compromès:

  • Revisa la ranura per a la targeta: si la ranura sembla sobresortir, està solta o té un aspecte diferent de l'habitual, és possible que s'hagi instal·lat un skimmer.
  • Examina el teclat: si el teclat del caixer sembla estar solt o se sent més elevat del normal, podria ser un fals teclat col·locat per capturar el PIN.
  • Inspecciona l'àrea al voltant del caixer: cerca càmeres ocultes en llocs inusuals, com a la part superior del caixer o fins i tot als panells laterals.
  • Confia en la teva intuïció: si alguna cosa no sembla estar bé amb el caixer automàtic, és millor buscar-ne un altre. Evita utilitzar caixers que estiguin a llocs poc il·luminats o fora de la vista pública.
Una dona marca al teclat d'un caixer, i al cercle, una mà amb un PIN
Sempre cal prendre mesures per evitar ser víctima d'aquesta i altres estafes | Getty Images

D'altra banda, per protegir-te, és important adoptar hàbits de seguretat que redueixin el risc de caure als paranys dels estafadors:

  • Cobreix el teclat en introduir el PIN: fes servir la mà lliure per cobrir el teclat mentre introdueixes el PIN. Això pot evitar que les càmeres ocultes capturin el codi.
  • Utilitza caixers en llocs segurs: sempre que sigui possible, utilitza caixers automàtics ubicats dins de bancs o en llocs molt concorreguts i ben il·luminats. Els caixers interiors solen estar més vigilats i són menys propensos a ser manipulats.
  • Monitoritza els teus comptes bancaris: revisa els teus extractes bancaris amb freqüència per detectar qualsevol transacció sospitosa. Si trobes alguna cosa inusual, notifica-ho al teu banc immediatament.
  • Activa les alertes per SMS o email: moltes entitats bancàries ofereixen la possibilitat de rebre notificacions instantànies de les transaccions realitzades amb la targeta. Això us permetrà reaccionar ràpidament si es realitza una transacció no autoritzada.
  • Reporta caixers sospitosos: si trobes un caixer que sembla estar manipulat, notifica-ho al banc propietari del caixer o a les autoritats.