La reactivació progressiva de tots els sectors econòmics obligatòriament comporta la completa posada en marxa dels mitjans de transports públics. Per acudir al seu lloc de treball els empleats necessiten fórmules per desplaçar-se de manera segura però també eficaç.
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana s'ha posat en contacte amb les comunitats autònomes per organitzar el funcionament del transport públic urbà i metropolità durant les diferents fases de la desescalada. El major obstacle a què s'enfronta el ministeri dirigit pel socialista José Luis Ábalos és evitar la massificació que se sol produir en aquests espais tancats on sembla gairebé impossible mantenir la distància de seguretat.
Reserva prèvia dels usuaris
Una de les opcions que estudia l'esborrany de mobilitat és la d'implantar un «sistema de reserva prèvia de franja horària o altres sistemes que es determinin recolzats en models de càlcul» perquè els gestors de transports puguin preveure els mitjans necessaris per cobrir la demanda sense saturacions. També s'inclou la promoció «de l'ús de mitjans actius de mobilitat: caminar, bicicleta i la micro mobilitat, tant particular com compartida».
El document s'ha presentat aquest dimecres als directors generals de Transport dels governs autonòmics i es tracta d'un text obert a les seves aportacions amb l'objectiu d'adoptar mesures que s'adaptin a les condicions de mobilitat de cada territori.
Aquest mateix dijous el ministeri espera tenir les aportacions de les comunitats amb «mesures tendents a reduir la demanda de transport en hora punta». En concret, Ábalos demana a les comunitats «una justificació raonada de la seva elecció» entre «el 50% d'ocupació de les places assegudes» i «un usuari per cada dos metres quadrats en el cas dels transports on el desplaçament es realitza de peu».
Augmentar l'oferta de transport
Evidentment, l'aplicació d'aquestes mesures comportarà la disminució de les places disponibles, fet que obligarà fer un «reforç de l'oferta de transport» en funció de la necessitat de cada territori i les hores punta. Algunes de les opcions que es plantegen és la d'incrementar lesfreqüències, crear carrils bus o bus / VAO temporals i emprar llançadores per connectar punts crítics, com a centres de treball i hospitals.
No obstant això, també hi ha opcions orientades a fomentar altres formes de mobilitat com la micromobilitat, creant carrils bici temporals i «facilitant l'oferta de bicicleta i patinets elèctrics compartits», així com reforçant l'oferta de transport públic amb els taxis, VTCs, cotxes compartits i plans de mobilitat d'empreses.
Precisament, les empreses hauran de contribuir a la gestió de la mobilitat a través de la promoció del teletreball i la flexibilització d'horaris laborals per evitar la concentració de treballadors a les mateixes franges horàries.