Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mútua Terrassa i el dia a dia d'un hospital bolcat contra la Covid-19

Així serà la segona onada que els metges esperen per la tardor

Els metges asseguren no estar preparats ni físicament ni mentalment per a una segona onada

Mútua Terrassa i el dia a dia d'un hospital bolcat contra la Covid-19
Els metges asseguren no estar preparats ni físicament ni mentalment per a una segona onada | Redacció

Són molts els experts que des de l'inici de la pandèmia van assegurar que a la tardor hi podria haver un rebrot a causa de la tornada del fred. A més, els primers resultats sobre les proves de seroprevalença han despertat preocupació, ja que un 95% de la població no ha estat en contacte amb el virus i, per això posa en alerta els experts per la desescalada i la segona onada. 

A mesura que la immunitat grupal s'allunya, les probabilitats que hi hagi un rebrot augmenten, i confirmen el que els metges donen per fet: a la tardor el virus tornarà i hi haurà un gran nombre de morts i contagiats. La qüestió està en: com ens afectarà aquesta segona onada?

Evitar un rebrot durant la desescalada

Segons els especialistes, la prioritat a curt termini és evitar el rebrot  que pot esdevenir durant la desescalada. Les dades registrades en les últimes setmanes han anat oscil·lant, tant d'infectats com de defuncions, fet que preocupa ara principalment a Espanya. 

De cara a mitjà i llarg termini, el que esperen els metges és rebre una millor preparació, tant el personal del sector sanitari com del científic. Al llarg de la crisi sanitària  s'han anat adquirint coneixements, i s'han de compartir amb tota la comunitat sanitària per a estar previnguts de cara a una segona onada. 

Un dels investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona que han estat treballant en la vacuna, Felipe García, és optimista i creu que amb la informació que es va coneixent cada dia es pot tractar millor als pacients. Però alerta que cal reforçar el sistema sanitari, perquè tot i que en aquesta primera onada ha estat al límit de la seva capacitat.

«Aguantar una altra onada pot ser horrible per a nosaltres»

Per això, els professionals sanitaris són molt prudents i són conscients que el virus continua circulant. «Aguantar una altra onada com la que hem viscut podria ser horrible per a nosaltres», diu Ana Zapatero, metge adjunta del servei de medicina intensiva de l'Hospital de la Mar.

Segons la doctora, els metges intensivistes pateixen un gran temor a la tornada a la vida quotidiana dels ciutadans, ja que això podria causar repunts. Tot i això, veu difícil que el col·lapse sanitari  que s'ha produït arreu del món entre març i abril es repeteixi, ja que ara no es poden fer esdeveniments multitudinaris, com festivals de música o anar a veure partits de futbol, focus de contagis, però sí que pateixen que la indisciplina de la gent provoqui aquest rebrot.

De cara una segona onada, aquesta metge és pessimista perquè creu que el personal sanitari, especialment el que treballa a l'UCI, no estan ni físicament ni mentalment preparats. A més, creu que els avenços en el tractament de virus serveixen per evitar que els pacients arribin a entrar a l'UCI, però un cop dins la feina sobre els pacients molt greus amb prou feines varia.

Més capacitat de diagnòstic

L'epidemiòloga Magda Campins, de l'Hospital de la Vall d'Hebron, també dona per fet que hi haurà una segona onada a la tardor. Creu que estem més preparats, ja que disposem de més capacitat de fer tests diagnòstics  per detectar casos de manera precoç i procedir a aïllar els contactes, i això evitarà la propagació del mes de març.

Tot i això creu que s'han de millorar algunes coses sobre la detecció de casos i en l'anàlisi de les dades, i comparteix la prudència que demanen els seus companys. De moment encara és aviat per aixecar les mesures de confinament, creu, i és partidària de mantenir algunes comunitats com Catalunya en la Fase 0. El rebrot, adverteix, és un perill molt latent.