Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada

Això és el que has de fer si has respost a una estafa telefònica: para atenció

Amb l'augment d'aquest tipus de trucades són molts els usuaris que acaben despenjant i caient a la trampa

Les estafes telefòniques han evolucionat significativament en els darrers anys. Les trucades de correu brossa, per la seva banda, s'han convertit en una de les formes més comunes de frau.

Tot i que moltes persones ignoren aquestes trucades, de vegades és inevitable respondre, ja sigui per error o curiositat. Si us trobeu en aquesta situació, és crucial saber com actuar per protegir-vos d'una possible estafa telefònica.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els estafadors usen tècniques sofisticades per enganyar-te | Getty Images, Monkey Business Images

Com identificar una trucada d'estafa

Reconéixer una estafa telefònica no sempre és fàcil, ja que els delinqüents han perfeccionat els seus mètodes per semblar convincents. Tot i això, hi ha senyals que poden indicar que estàs davant d'una estafa:

  • Ofertes massa bones per ser veritat: si et prometen premis, viatges o grans sumes de diners sense motiu aparent, és probable que sigui una estafa.
  • Urgència o pressió: els estafadors solen pressionar-te perquè prenguis decisions ràpides, com ara proporcionar informació personal o fer un pagament immediat.
  • Sol·licituds d'informació sensible: cap empresa legítima us demanarà el vostre número de targeta de crèdit, compte bancari o contrasenyes per telèfon.
  • Trucades de números desconeguts o sospitosos: encara que els estafadors poden falsificar números, si reps una trucada d'un número que no reconeixes, procedeix amb precaució.
Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit
Si despenges no comparteixis cap tipus d'informació | Frank Vex

Què cal fer si responeu a una trucada d'estafa

Si respons a una trucada que sospites és una estafa, segueix aquests passos per protegir-te:

  • No comparteixis informació personal: no donis detalls com el teu número de seguretat social, el del compte bancari, contrasenyes o qualsevol altra informació.
  • Penja immediatament: si detectes que la trucada és sospitosa, el millor que pots fer és penjar immediatament. No us sentiu obligats a seguir la conversa.
  • No pressioneu botons: alguns estafadors us demanaran que pressioneu un botó per parlar amb un operador o per ser eliminat d'una llista de trucades. Això pot portar a més trucades de correu brossa o fins i tot a càrrecs a la factura telefònica.
  • Bloqueja el número: després de penjar, assegura't de bloquejar el número al dispositiu per evitar futures trucades des del mateix origen.
  • Reporta la trucada: informa de la trucada al teu proveïdor de serveis telefònics i, si cal, a les autoritats competents. A Espanya, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) pot rebre queixes sobre aquest tipus de trucades.