Home comptant bitllets

L'ajuda de 250 euros al mes que pots demanar a Espanya si tens entre 18 i 35 anys

El govern espanyol destinarà 200 milions d'euros anuals per als joves

El govern espanyol ha llançat un pla especial per facilitar l'accés dels joves a l'habitatge. Amb aquest propòsit, destinarà 200 milions d'euros anuals a ajudes per a joves que paguen lloguer. L'Abonament Lloguer Jove està dotat amb 250 € mensuals per als beneficiaris.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha detallat els requisits per aprofitar aquesta ajuda. La condició bàsica i indispensable per cobrar l'ajuda és tenir entre 18 i 35 anys. A més, els ingressos anuals han de ser tres cops menys que l'IPREM anual.

L'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) és l'índex de referència per a l'assignació d'ajudes i subsidis. Aquest 2023 l'IPREM anual se situa en 8.400 € (14 pagues). Per tant, els sol·licitants de l'ajuda no poden superar els 24.318 € d'ingressos anuals.

Qui ho pot demanar

El govern d'Espanya aclareix que l'ajuda dels 250 € mensuals per al lloguer dels joves té una durada de dos anys. Per tant, l'ajuda global ascendeix a 6.000 € per beneficiari. A partir d'aquí cada comunitat pot adaptar aquestes quantitats amb noves aportacions al lloguer.

El Ministeri estableix com a requisit que el cost del lloguer de l'habitatge complet no superi els 600 € mensuals. En cas del lloguer d'una habitació, no pot superar els 300 € al mes. Amb un acord previ amb la Comissió de Seguiment, pot pujar fins als 900 € mensuals (450 per a una habitació).

Foto de la maqueta d'una casa.
La intenció és facilitar l'accés a l'habitatge dels joves. | Getty Images

Les comunitats autònomes poden aportar fins al 40 % de la renda del lloguer per adaptar-ne les quantitats. En aquest cas, es tenen en compte criteris com ara el nombre de persones a la unitat de convivència, els ingressos de la unitat familiar o si hi ha alguna persona amb discapacitat.

Com demanar l'abonament del lloguer

La manera de sol·licitar l'ajuda depèn de cada comunitat autònoma i no hi ha un mètode unificat o centralitzat. Això ho fa tot una mica més confús, ja que ni tan sols hi ha els mateixos terminis. Per tant, per informar-te has d'accedir al departament d'Habitatge de la teva comunitat autònoma.

Pots optar per la via telemàtica amb un certificat digital o acudir a les oficines del departament d'habitatge de la teva comunitat autònoma per informar-te sobre el procediment. Cal tenir en compte que cada comunitat pot sol·licitar documentació diferent.

Les primeres comunitats autònomes a obrir el termini de sol·licituds van ser Catalunya i la Comunitat Valenciana. Aquesta és la resta de departaments de les comunitats per sol·licitar l'ajuda.

- Abonament Lloguer Jove Andalusia

- Abonament Lloguer Jove Aragó

- Abonament Lloguer Jove Astúries

- Abonament Lloguer Jove Balears

- Abonament Lloguer Jove Canàries

- Abonament Lloguer Jove Cantàbria

- Abonament Lloguer Jove Castella i Lleó

- Abonament Lloguer Jove Castella-la Manxa

- Abonament Lloguer Jove Extremadura

- Abonament Lloguer Jove Galícia

- Abonament Lloguer Jove Madrid

- Abonament Lloguer Jove Múrcia

- Abonament Lloguer Jove Navarra

- Abonament Lloguer Jove País Basc

- Abonament Lloguer Jove La Rioja

- Abonament Lloguer Jove Ceuta

- Abonament Lloguer Jove Melilla

Foto d'un conjunt d'habitatges.
L'ajuda del govern espanyol està destinada als joves entre 18 i 35 anys. | Getty Images

Pla Estatal d'Habitatge

Segons l'última estadística, el 43 % dels joves entre 18 i 35 anys ha sol·licitat o té la intenció de sol·licitar l'abonament lloguer jove. D'aquests, el 39 % no supera els 2.000 € bruts familiars mensuals. Els que més demanen aquesta ajuda cobren entre 1.000 € i 1.500 € al mes.

El govern espanyol aclareix que l'Abonament Lloguer Jove és compatible amb el Pla Estatal d'Habitatge aprovat el 2022. «Fins al 40 % de la diferència entre el lloguer de l'habitatge i l'ajuda de l'Abonament Lloguer Jove. Amb el límit conjunt del 75 % de la renda del lloguer», especifica el Ministeri a la seva pàgina web.

Cal recordar que aquesta ajuda està gestionada per les comunitats autònomes, que també s'encarreguen del pagament. Les convocatòries ja n'han sortit, però algunes encara no han començat a pagar les ajudes. En aquest cas, tenen efecte retroactiu a l'1 de gener del 2022.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp