URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

Fins a 1.015 euros al mes: Les ajudes del govern a les famílies més vulnerables

Els requisits per a rebre-la contemplen el nombre de membres de la família així com els ingressos mensuals del 2019 i el patrimoni

Pablo Iglesias i Pedro Sánchez en la presentació del seu acord de govern, el 12 de novembre de 2019.
Fins a 1.015 euros al mes: Les ajudes del govern a les famílies més vulnerables | Catalunya Diari

Una de les mesures estrella d'Unides Podem en el pacte per a la coalició del govern actual va ser l'establiment d'un ingrés mínim vital per a famílies vulnerables, una mesura que ha vist accelerada la seva tramitació a conseqüència de la pandèmia del coronavirus que ens afecta. 

Després de setmanes des que el govern anunciés que s'aplicaria a les famílies més afectades per l'actual crisi econòmica, sembla que la seva aprovació i aplicació són cada cop més a prop, segons ha avançat el diari 'El Mundo'.

El decret llei que ha de regular aquesta ajuda s'està acabant de perfilar, però tot apunta que l'ingrés mínim vital podria entrar en vigor a partir d'aquest pròxim mes de juny de la mà del Ministeri de Seguretat Social.

Aquest documentat que s'està acabant d'elaborar establirà tots els requisits necessaris per a demanar l'ajuda i que sigui concedida, així com les diferents variables que decidiran finalment quina quantitat cobrarà cada família, que dependrà dels ingressos mínims o del nombre de membres que la conformin, entre altres factors. Així, les persones que la demanin podrien arribar a cobrar una quantitat que oscil·larà entre els 462 euros i els 1.015 euros.

Més de 4 milions de famílies a tocar d'un precipici econòmic

Segons càlculs del govern, aquesta ajuda es podria destinar al 20% de la població que ara mateix està en risc de «pobresa severa», és a dir, un milió de llars a tota Espanya. Una única persona de cada llar podrà demanar l'ajuda i se'n farà responsable, però l'ajuda s'entregarà a tota «la unitat de convivència», és a dir, tenint en compte totes les persones que viuen al mateix domicili. 

En aquest sentit, una enquesta de Población Activa ha revelat que 1,1 milions de cases a Espanya tenen tots els seus membres adults a l'atur, mentre que 600.000 llars més no tenen cap mena d'ingrés.

Segons una altra enquesta, de BBVA Research, 10,5 milions de llars espanyoles (el 56%) són «vulnerables» o «molt vulnerables» i que no podrien sobreviure un mes només amb els seus propis recursos en cas de perdre la seva principal font d'ingressos per culpa del coronavirus.

En definitiva, a Espanya ara mateix hi hauria 3,1 milions de persones en una situació límit, que sumades als 1,1 milions anteriors, farien un total de 4,2 milions de famílies a punt del col·lapse econòmic. 

La renda mínima vital podria allargar-se en el temps

L'esborrany del decret llei que regularà aquesta ajuda, segons ha recollit 'El Mundo', inclou que l'ajuda podria allargar-se en el temps, ja que la seva duració «es perllongarà mentre persisteixi la situació de vulnerabilitat econòmica i es compleixin els requisits que van originar el dret a la seva percepció». 

Això és precisament el que buscava el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en contraposició al que va demanar Pablo Iglesias en un primer moment, una «renta pont» amb una duració determinada que ajudés a passar pel pitjor moment d'aquesta pandèmia. Segons Escrivá, «no entén que es facin apel·lacions a què ha de ser temporal quan el problema és estructural». 

Requisits i quantitats de la renda mínima vital

Aquest nou decret llei inclourà tots els requisits i les quantitats que s'atorgaran a cada família, depenent de diversos factors que també estan inclosos en aquest primer esborrany. 

Així, el requisit indispensable per demanar l'ajuda serà que la quantitat d'ingressos mensuals d'una família sigui inferior a la quantitat econòmica que rebria d'aquesta ajuda en cas de rebre-la.

Així, per exemple, si una família compleix amb tots els requisits necessaris per cobrar una ajuda de 800 euros, i l'any 2019 van ingressar, de mitjana, 500 euros mensuals, l'Estat entregaria una renda mínima de 300 euros a aquesta família per cobrir la diferència existent. A més, aquesta renda seria compatible amb altres ajudes (de les comunitats autònomes, per exemple) i amb el sou, en cas de tenir feina. 

Pel que fa a les quantitats de les ajudes, les ajudes augmenten en funció de la quantitat de persones que viuen a la mateixa llar, i de si es tracta de famílies monoparentals, amb dos adults o altres models de família:

  • Un adult: 462 euros al mes.
  • Un adult i un nen: 700 euros.
  • Un adult i dos nens: 838 euros.
  • Un adult amb tres o més nens: 977 euros.
  • Dos adults: 600 euros al mes.
  • Dos adults i un nen: 738 euros.
  • Dos adults i dos nens: 877 euros.
  • Dos adults i més de dos nens: 1.015 euros.
  • Tres adults: 738 euros.
  • Tres adults amb nens o «altres» models de família: 877 euros.

Per determinar quines famílies compleixen els criteris de «vulnerabilitat», el text preveu tenir en compte la capacitat econòmica de la persona o de la unitat de convivència, sumant els recursos de tots els seus membres, sigui per ingressos o per patrimoni. Si la xifra resultant és inferior a l'ajuda que podria rebre, podrà cobrar-la. 

A més, per fomentar la cerca de feina i d'ingressos, el govern possibilitarà que l'ajuda pugui cobrar-se independentment de què en l'actualitat es compti amb un sou, de manera que l'ajuda augmentaria els ingressos del domicili durant un temps. 

Crítiques a la nova ajuda: I si l'any passat la situació era bona?

L'esborrany d'aquest decret llei ha provocat diverses crítiques entre els ciutadans que s'han fet notar a les xarxes socials. Molts d'ells consideren que l'ajuda beneficia aquelles persones que durant el 2019 no van treballar —fos per la seva situació o per voluntat pròpia— i no ajuda precisament les persones que més ho necessitarien: gent que tenia feina i ingressos estables i suficients l'any anterior però a qui la pandèmia pot haver-li costat totes les seves fonts d'ingressos.

Amb aquests criteris, una família de dos adults i més de dos nens podria cobrar una ajuda de 1.015 euros al mes. Però si durant el 2019 els dos adults tenien feina i tenien ingressos mensuals superiors a aquests 1.015 euros, no podrien cobrar l'ajuda malgrat que aquest 2020 hagin perdut totes les fonts d'ingressos. 


Comentaris

envia el comentari