⚠️ EN DIRECTE

El Govern anuncia què passarà amb les restriccions i els bars

Espavila: Les ajudes que estan a punt de caducar a Catalunya

Entre aquestes mesures que serveixen per pal·liar la crisi de la Covid, hi ha els ERTO

No hi ha cap dubte: la pandèmia de la covid-19 va agafar per sorpresa tota la població mundial. El 'crescendo' de la malaltia a la Xina, a principis de 2020, no va ser pres com una amenaça greu a Occident, que al març va veure com l'epidèmia irrompia amb una cruel i contundent força, causant centenars de milions de contagis, alguns dels quals molt greus, amb milions de morts en tot el planeta.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La crisi no ha estat exclusivament sanitària. Les conseqüències del virus han tingut un fort impacte en molts àmbits, entre els quals l'economia, l'ocupació i les condicions socials. A Espanya, el tancament total decretat entre març i maig de 2020 i les posteriors mesures restrictives dictades per les autoritats sanitàries autonòmiques han suposat que el nostre país hagi caigut, en matèria econòmica, a nivells de generació de riquesa i d'ocupació, així com d'atur, semblances als de la crisi que va esclatar en 2008. A poc a poc la situació es recupera, però queda encara un llarg camí per recórrer.

Un dels col·lectius en el qual més ha impactat la crisi econòmica i laboral és, per descomptat, el dels autònoms. El govern ha disposat diverses mesures d'ajuda per a 'salvar' a aquest col·lectiu, però atenció: tret que hi hagi un acord 'exprés' de renovació en els pròxims dies, hi ha almenys quatre d'aquestes eines que caducaran en la segona quinzena del mes de maig. Les repassem en els últims dies per a acollir-se a elles. Són les següents.

Des del mes de març de 2020, el govern va implantar mesures perquè els autònoms poguessin rebre ajudes directes pel cessament de la seva activitat. Encara que inicialment aquesta eina estava sotmesa a una reglamentació molt contundent, al llarg d'aquests mesos s'han flexibilitzat les condicions per a accedir a aquesta prestació. Poden acollir-se a ella els autònoms afectats per tancaments obligats, per restriccions a causa de la pandèmia, els que puguin compatibilitzar les ajudes amb treball per compte propi i els treballadors per temporada amb un sol treball en 2018 i 2019. Les quanties a percebre són d'entre el 50 i el 70% de la base reguladora. Caduquen el 31 de maig.

Expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major

Els ERTO per força major, que permeten als autònoms eximir-se del pagament dels treballadors i de les quotes de la Seguretat Social entre el 70 i el 100%, en funció de la mena d'ERTO, caducaven a priori el 31 de maig, però hi ha dubtes jurídics sobre si expiraran el dia 9. En tot cas, el ministeri competent ha convocat una reunió el pròxim dia 6 per a tractar la seva continuïtat.

Ajornament de la pujada de les quotes

El govern havia plantejat un augment de les quotes dels autònoms que s'ha anat prorrogant per la irrupció de la pandèmia. Un ajornament que s'aplicarà a partir del pròxim 1 de juny, amb el que les quotes actuals expiraran al maig. Si no hi ha canvis, doncs, a partir de juny els autònoms hauran de pagar més: arriba la famosa alça de quotes.

Préstecs ICO

El pròxim 15 de maig caduca l'ampliació del termini i de la manca dels préstecs amb l'aval de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Encara que la concessió d'aquesta mena de crèdits es prolongarà fins al 30 de juny, sí que és cert que les possibilitats d'estendre fins a vuit anys el termini i fins a 24 mesos la manca expiraran en qüestió de quinze dies.


Comentaris

envia el comentari