Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb cadira de rodes i una altra imatge d'una mà amb diversos bitllets de 50 euros

Els ajuts que es poden demanar amb un 33% de discapacitat a Espanya ara mateix

En comptar amb un grau de discapacitat del 33% són molts els beneficis a què es pot accedir per millorar la qualitat de vida

El certificat de discapacitat del 33% es va crear amb l'objectiu d'ajudar aquelles persones que estiguin en situació de vulnerabilitat pel fet que tenen dificultats a l'hora de desenvolupar-se amb un 100% d'autonomia.

Es tracta d'un document de caràcter oficial que dona lloc a beneficis i ajuts diferents. D'acord amb el percentatge que especifiqueu, aquests beneficis canvien. A més, l'Administració pública és l'única que el pot atorgar.

Els ajuts que pots tenir amb una discapacitat del 33%

El certificat de discapacitat mínim és el del 33%. Aquest ofereix diferents beneficis, com ara prestacions, ajudes i fins i tot descomptes, que cal conèixer.

Prestacions

En primer lloc, cal destacar que moltes persones amb aquest tipus de discapacitat no poden treballar. Per això, se'ls inclou en un altre sistema a part de la Seguretat Social on s'ofereixen dues prestacions diferents:

  • Assistència sanitària i prestació farmacèutica (ASPF): es garanteix l'accés a l'atenció mèdica. A més, cobreix les despeses relacionades amb el tractament de la discapacitat.
  • Subsidi de mobilitat i compensació per despeses de transport (SMGT): té com a objectiu facilitar la mobilitat d'aquestes persones.

Si es té un fill menor amb aquest grau de discapacitat o superior, també és possible sol·licitar una paga. Aquesta és de 1.000 euros anuals per fill, cosa que es tradueix en una mica més de 80 euros al mes.

Beneficis d'ocupació

Amb la missió de facilitar el fet que aquestes persones accedeixin al mercat laboral, als llocs d'ocupació pública es reserva un percentatge de llocs per a ells. Les empreses privades amb més de 50 empleats han de reservar un 2% per a persones amb discapacitat.

En el cas que la persona prefereixi treballar de manera autònoma, es podrà acollir a ajuts específics que canvien segons la comunitat autònoma. D'altra banda, hi ha programes de formació i ocupació de la Unió Europea.

Beneficis fiscals

Pel que fa als beneficis fiscals, les persones amb discapacitat del 33% es poden acollir als avantatges següents:

  • Deduccions a la Declaració de la Renda a l'IRPF.
  • Deducció a l'impost de circulació i de vehicles.
  • Bonificacions a l'impost de successions i donacions (descompte de fins a 55.000 euros).
  • Bonificacions a l'IBI i els impostos de l'aigua, escombraries o clavegueram.

Oci i cultura

Les persones amb aquest grau de discapacitat poden tenir dificultats per accedir als llocs de lleure. Per això, se'ls ofereix un descompte del 30% a diversos espais culturals perquè desenvolupin la seva vida social.

Descomptes en transport i ajut a l'habitatge

Com que té un grau de discapacitat del 33% o més, és possible sol·licitar una targeta especial de transport públic amb descompte. Així mateix, compten amb deduccions per adquirir un habitatge, ja que, en moltes ocasions, l'han d'adaptar a les necessitats.

Com sol·licitar la discapacitat del 33%

Per sol·licitar aquests ajuts per discapacitat, cal fer el tràmit a l'Administració pública. Cada comunitat autònoma compta a la seva web amb un apartat especial per fer-ho.

D'altra banda, amb l'objectiu de protegir les persones amb discapacitat, hi ha la Llei de discapacitat. Aquesta determina els drets d'aquestes persones, protegint-les i evitant que visquin en desavantatge.