Imatge d'una dona amb targetes de crèdit a la mà

Com pots estalviar molts diners aquest 2020 a Catalunya?

El nou any arriba amb canvis pel que fa als preus dels taxis, de l'aigua i possiblement de l'electricitat

L'any 2020 arriba amb un nou sistema tarifari del transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona. La desaparició de la T-10 i la seva substitució per la T-Familiar, amb un preu de 10 euros per a vuit viatgers; i la T-casual, 1,15 euros més cara; són algunes de les novetats més destacades. A més, es crearà la T-usual, amb viatges il·limitats durant 30 dies per 40 euros, un 25% més barata que la T-mes, que també desapareix.

D'altra banda, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha anunciat una rebaixa del 4,95% del preu de l'aigua en 23 municipis.  El preu del taxi pujarà un 1,1% i el de l'electricitat hauria de baixar, després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC) hagi reduït un 5,6% de mitjana els peatges dels consumidors pel transport i la distribució.

Transport públic

Les crítiques per la desaparició de la T-10 van fer que dies després d'anunciar-se els nous títols se'n creés un darrer, la  T-Familiar, que permet els viatges multipersonals fins a un màxim de vuit per 10 euros, per tant més car que l'actual T-10 (10,20 euros per 10 viatges).

Pel que fa al tren, Renfe apujarà el preu dels bitllets de tots els trens. En el cas de l'AVE i la Llarga Distància l'increment serà de l'1,10% durant el 2020 i en el cas de Rodalies i regionals d'un 1%. Tot i això, aquesta mesura no afectarà el gruix de viatgers que agafen el tren a Catalunya, ja que els preus de Rodalies i els regionals que no són intercomunitaris els fixa la Generalitat, titular del servei. Paral·lelament, es posarà en marxa el nou AVE 'low cost' sota la marca 'Avlo' en la línia Madrid-Barcelona, amb uns preus que aniran de 10 a 60 euros.

Taxi més car, avió més barat

També en l'àmbit del transport, el Consell Metropolità de l'AMB ha acordat apujar un 1,1% el preu del taxi i s'ha eliminat la tarifa T3,  deixant només una tarifa diürna (T1) i una nocturna i de caps de setmana (T2). A més, s'elimina el suplement de maletes seguint la tònica de la majoria de ciutats europees.

Viatjar en avió, en canvi, pot ser més barat, ja que les taxes aeroportuàries d'Aena es reduiran un 1,44% a partir del març del pròxim any, segons ha informat la Comissió Nacional del Mercat dels Valors (CNMC). A més, Enaire té previst rebaixar les taxes de ruta per sobre del 12% de reducció que ja va aplicar aquest 2019.

Electricitat, gas i aigua

Pel que fa a l'electricitat, la part regulada del rebut, que representa el 41,14% de la factura elèctrica, es prorrogarà per al 2020. El govern espanyol així ho ha aprovat, ja que tot i que amb el nou any ha d'entrar en vigor una reforma de la tarifa elèctrica on una part de la mateixa la determina la CNMC, no s'ha arribat a temps per establir els nous preus.

Tot i això, és possible una rebaixa, ja que la Comissió ha fet la seva proposta sobre l'ús de xarxes de transport i subministrament de l'electricitat, conegut com a peatges, i aquesta passa per una reducció mitjana del 5,6% d'aquests peatges,  que tindrà un impacte diferent segons el col·lectiu de consumidors.

A més, la nova proposta inclou la divisió de les tarifes en sis períodes –actualment només n'hi havia dues- per a l'energia i també sis en el cas de la potència, a excepció de la 2.0TD. A més, s'incorporen nous períodes horaris depenent del dia, el mes i fins i tot el lloc de residència, ja que estableix diferències entre península, illes i Ceuta i Melilla.

Important rebaixa a 23 municipis 

Per la seva banda, la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de gas natural baixarà un 4% de mitjana a partir de l'1 de gener del 2020 en comparació amb el darrer trimestre d'aquest any.

En el cas de l'aigua,  l'AMB ha aprovat una rebaixa de gairebé el 5% en la tarifa de l'aigua en 23 municipis. En concret es tracta de les localitats que gestiona directament a través d'Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l'Aigua. Els municipis que se'n beneficiaran són Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat,Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans.

Fi del peatge a l'AP-7 entre Alacant i Salou

Més enllà dels increments i baixades de preu, el 2020 començarà amb menys peatges després que el tram de l'AP-7 entre Alacant i Salou quedi alliberat coincidint amb la finalització de la concessió.

Aquest tram serà el primer gran tram que transcorre per terres catalanes on s'aixecaran barreres –Abertis ha construït un nou peatge troncal a Vila-seca en el punt on comença la seva concessió-, mentre que  el 31 d'agost del 2021 quedaran alliberades la resta de l'AP-7, i també la C-32 al Maresme i la C-33  a l'altura de Mollet del Vallès, vies que són titularitat de la Generalitat. En línies generals, els peatges de titularitat de la Generalitat s'incrementaran un 0,1% de mitjana, mentre que els estatals ho faran un 0,84%.

També et pot interessar...