Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu des del balcó de l'Ajuntament d'Altafulla

Altafulla crea la seva primera comissió de Memòria Històrica

L'òrgan neix amb l'objectiu «de recordar, mantenir, recuperar i transmetre» el llegat | S'articula com un grup de debat i participació ciutadana

L'Ajuntament d'Altafulla ha anunciat, amb motiu del 82è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes  al municipi, que aquest 2021 farà un pas endavant i crearà, per primera vegada, una comissió de Memòria Històrica d'àmbit municipal. Ho fa, assevera, amb l'objectiu «de recordar, mantenir, recuperar i transmetre» el llegat  democràtic d'entre la dècada dels anys '30 i l'actualitat. La comissió s'articularà amb veïns i veïnes que hi vulguin participar.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El nou òrgan s'articularà com un  grup de debat i de participació ciutadana, i la seva posada en funcionament coincideix amb l'efemèride dels 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, tal dia com un 14 d'abril de 1931. L'alcalde del municipi, Jordi Molinera, ha acompanyat l'anunci amb un record a la memòria del veí Pau Ramon, afusellat pels soldats franquistes en resistir-se a les seves exigències i entregar les claus del sindicat local.

La petjada de la memòria  històrica segueix fortament arrelada al municipi del Baix Gaià. Al cementiri municipal, hi ha constància d'una quinzena de cossos de soldats republicats enterrats en una  fossa comuna des del 1939, si bé a dia d'avui només s'han pogut identificar sis de les víctimes. Un dels episodis més recents d'aquesta lluita per netejar el passat és el del cèntric carrer de l'Hostal, un nom restituit a partir del 2016 després que l'entrada franquista li canviés el nom pel de carrer de Sant Antoni Abat, una alternativa que va resistir durant més de 70 anys al nomenclàtor. Els altafullencs  que vulguin formar part de la nova comissió han d'enviar un correu electrònic a participaaltafulla@gmail.com.