Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Nes a l'escola

L’Ajuntament de Tarragona agilitza la burocràcia per posar a punt les escoles públiques

La conselleria d’Educació treballa en «un mecanisme ràpid de contractació» | Aquest estiu s’han destinat 180.000 euros a obres al Miracle i al Marcel·lí Domingo

Nes a l'escola
Imatges d'arxiu de nens d'educació infantil | Cedida

 

El pròxim 12 de setembre, els col·legis de Tarragona obriran les seves portes per donar inici al curs escolar 2019/2020.  Més de 12.000 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys assistiran, nerviosos, al seu primer dia d’escola.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

A la ciutat de Tarragona hi ha 20 escoles públiques d’educació primària i 13 centres privats concertats. L’Ajuntament de Tarragona és el responsable de l’estat dels 20 centres públics, responsabilitat que implica el manteniment dels edificis que, en alguns casos, tenen molts anys d’història i els corresponents problemes.

Per saber quines són les prioritats de la conselleria i quines previsions tenen, TarragonaDigital ha parlat amb l’actual regidor d’Ensenyament, Manuel Castaño, i el seu antecessor, Francesc Roca.

El socialista Francesc Roca, un dels regidors més ben valorats de l’anterior govern municipal, va marcar com un dels objectius de la seva conselleria «la millora dels centres educatius. Fer dels centres escolars espais segurs, adaptats, acollidors i com a espais de la comunitat i de la ciutat». El republicà Manuel Castaño està a l’espera «d’avaluar, amb els tècnics i partint de les dades de l’informe d’auditoria,  quines serien les actuacions a seguir fent en matèria d’inversions en els centres per tal que, l’any 2020, estiguin tots els centres de primària de la ciutat en òptimes condicions».

180.000 euros en actuacions aquest estiu

El Miracle i el Marcel·lí Domingo són els dos centres públics que han rebut una majora inversió durant aquest estiu. Al Miracle s’han rehabilitat totes les façanes per un cost total de 137.940 euros. Des de l’AMPA del centre han explicat que «també han solucionat els problemes existents a la cornisa i a la teulada». 

L’escola Marcel·lí Domingo, de Sant Pere i Sant Pau, ha rebut 43.072 euros destinats a «eliminar riscos existents, millorar l’accessibilitat i condicionar instal·lacions i reparació de la fumera de la caldera del centre».

Imatge de les obres que s'han dut a terme a l'escola El Miracle durant aquest estiu.
Imatge de les obres que s'han dut a terme a l'escola El Miracle durant aquest estiu. | Facebook/Escola El Miracle

 

Aquests serien exemples de grans actuacions. Per fer les petites, les que donen qualitat al centre, s’ha de comptar amb la brigada del consistori. «Aquests ens han pintat les aules de primer, de segon, la biblioteca i el nou despatx de l’AMPA» diuen des de l’associació de mares i pares d’alumnes del Miracle.

Per fer front a aquestes micro actuacions els diferents governs municipals han plantejat distintes solucions. Els socialistes van llançar la idea d’una brigada d’intervenció ràpida específica per les escoles de la ciutat.  «Aquest és un projecte que, de moment, no tenim a sobre de la taula». «L’estudiarem i, amb els tècnics, mirarem de saber si és viable» puntualitza l’actual responsable municipal de la regidoria d’Educació.

Manuel Castaño ofereix una novetat: «Sí que tenim previst, i ja s’hi està treballant, per donar resposta a petites intervencions de manteniment que s’han de resoldre de manera ràpida, és establir un mecanisme ràpid de contractació, gestió i pagament de petites reparacions». Aquestes petites reparacions farien referència, per exemple, a un vidre trencat, el pany d’una porta, etc.

Imatge d'arxiu de la visita de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a l'escola de Sant Salvador. A la dreta de la fotografia, el regidor d'Educació Manuel Castaño.
Imatge d'arxiu de la visita de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a l'escola de Sant Salvador. A la dreta de la fotografia, el regidor d'Educació Manuel Castaño. | Cedida

 

Desperfectes al pati de l’escola de Sant Salvador

Aquest dimarts, tres de setembre, l’antic conseller de Ciutadans al consistori tarragoní, Pedro Sánchez, conjuntament amb l’associació de veïns de Sant Ramon,  denunciava desperfectes al pati de l’escola de Sant Salvador.

Francesc Roca va haver de fer front a diferents actes de vandalisme a les escoles durant el seu mandat: «sí, clar que suposaven una greu afectació perquè molt sovint havies de prioritzar alguna que s’havia produït que no hi comptaves.  Les bretolades eren urgents de netejar i reparar i comportaven destinar diners que no havies comptat per allò i que havíem de sortir del mateix pressupost que tenies per millores».

Roca comptava amb un pressupost d’un milió d’euros anual «pel manteniment dels centres educatius d’infantil, primària i dels serveis educatius propis». Castaño està preparant les seves prioritats de cara al primer pressupost d’ERC.

Desperfectes al pati de l'escola de Sant Salvador de Tarragona.
Desperfectes al pati de l'escola de Sant Salvador de Tarragona. | Facebook/Pedro Sánchez

 

«La raó de ser de l’IMET és estar al servei de les escoles i dels serveis educatius municipals»

Durant el curs 2017/2018, l’AMPA del Cèsar August, conjuntament amb la direcció del centre, va impulsar una «jornada pel pati». Pares i mares, cadascú aportant allò que podia, van dedicar un cap de setmana a renovar el pati pels alumnes del Cèsar.

Per Roca, va ser «una experiència perfecta. Cal treballar al costat de les comunitats escolars i educatives. Tot té més sentit quan s’acompanyen els projectes educatius del centre». «Però també es pot recordar el projecte Magnet, de l’escola Saavedra; o la renovació d’espais a l’escola del Miracle amb el projecte d’escola nova XXI...Totes les escoles de Tarragona tenen projectes educatius singulars que demanen que estiguis al costat».

Castaño comparteix criteri i vol, com a prioritat estratègica de la conselleria, «impulsar nous projectes i actuacions dins el Pla d’Educatiu d’Entorn i treballar, coordinadament i en col·laboració amb el departament d’Educació, en programes comuns que puguem definir o que ja estiguin en marxa, com el programa Magnet, Apadrinem el nostre patrimoni i altres».

Aquestes són dos de les principals prioritats del nou regidor que, com ell mateix explica, «progressivament s’aniran concretant quines mesures es prendran per desenvolupar accions que permetin assolir aquests objectius».