Barcelona donarà 1.200 euros als propietaris de locals comercials que rebaixin els lloguers més d'un 50%

El titular de l'activitat ha de ser autònom o petita empresa i el local ha tenir menys de 300 metres quadrats

Diversos ciutadans passejant pel Passeig Marítim de Barcelona dissabte, 2 de maig
L'Ajuntament de Barcelona farà una donació important als propietaris | CatalunyaDiari

L'Ajuntament de Barcelona donarà 600 o 1.200 euros als propietaris de locals comercials que redueixin el lloguer als seus arrendataris entre un 25 i un 50%, o més d'un 50%, respectivament, durant els sis mesos posteriors a l'inici de l'estat d'alarma. L'ajut se centra en els locals de menys de 300m2 que han hagut d'abaixat la persiana durant l'estat d'alarma, han tingut zero ingressos i on el titular de l'activitat sigui autònom, microempresa o petita empresa.

«Estem parlant de comerç al detall de productes no alimentaris, serveis d'alimentació en bars i restaurants, allotjament, reparació o agències de viatges», ha detallat la regidora de Comerç i Mercats de Barcelona, Montserrat Ballarín. El consistori destinarà 1 milió en subvencions.

Perquè els propietaris dels locals comercials puguin acollir-se a aquesta mesura, els contractes de lloguer hauran d'estar vigents des d'abans de l'estat d'alarma i la rebaixa que els propietaris facin als comerciants haurà d'estar vigent com a mínim durant 6 mesos des de la declaració de l'estat d'alarma.

Per fer el càlcul, es tindrà en compte el conjunt de tot el que el comerciant arrendatari ha hagut de pagat per lloguer en els sis mesos següents a la declaració de l'estat d'alarma, és a dir entre març i setembre. En base a aquest càlcul, l'Ajuntament adjudicarà una subvenció de 600 euros si la rebaixa del lloguer és d'entre el 25% i el 50%, i de 1.200 euros si la reducció és de més del 50%.

Com que el termini de presentació de sol·licituds -de dos mesos- començarà el dia 25 de juny i encara no hauran passat aquests sis mesos el que demanarà el consistori per tramitar la subvenció és la signatura d'una declaració responsable.

«El que farem és una declaració responsable que efectivament s'ha produït la rebaixa però com en totes les subvencions que s'atorguen després podem fer les comprovacions», ha dit Ballarín.

La regidora ha explicat que ho fan perquè la idea és que es pugui tramitar l'ajut «amb la màxima agilitat» i ara és el moment en què es comencen a obrir comerços i en alguns casos s'han de «replantejar» els preus del lloguer. «La nova mesura està destinada a protegir i facilitar el manteniment del comerç de proximitat de la nostra ciutat», ha afegit.

Objectiu principal: evitar el tancament de negocis

Segons ha afirmat el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collbonil'objectiu «fonamental» és que no tanquin negocis. Per això, ha assegurat, consideren que des del punt de vista dels propietaris «sempre és millor arribar a un acord de rebaixa que no no cobrar res perquè el comerç tanca». «És de sentit comú arribar a un acord que suposi la viabilitat del comerç encara que el propietari cobri menys», ha dit.

Per això, veuen com un «incentiu» l'ajut, que calculen que és equivalent a pagar una mensualitat sencera al propietari. Un altre «incentiu», ha recordat Collboni, és el servei de mediació que l'ajuntament ha habilitat per tancar acords entre propietari i llogater.

De fet, segons dades facilitades aquest dimarts, el servei gratuït d'orientació jurídica de l'Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa, que assessora en la negociació temporal de les condicions dels contractes de lloguer de locals i oficines en col·laboració amb el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), ja ha tractat una setantena de casos des que es va posar en marxa fa uns dies.

Ajudes a autònoms

D'altra banda, l'ajuntament també ha informat que des del passat 20 de maig fins al 25 ja s'han presentat 8.900 sol·licituds per cobrar l'ajut extraordinari de 300 euros per a autonòms per arribar a cobrir el 100% de la base de cotització mínima.

És a dir, que en una setmana ja s'han fet la meitat de les sol·licituds previstes, fet que suposa l'ús de 2,6 milions d'euros de la bossa de 5 milions prevista en total.

251 peticions d'ampliació de terrasses

En relació a la possibilitat de demanar al consistori disposar de terrassa -si no és el cas- o ampliar-la, un tràmit que era possible des de dilluns, l'ajuntament ha rebut en el primer dia fins a 251 peticions.


Comentaris

envia el comentari