Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona es renta les mans en una aixeta d'aigua oberta

L'Ajuntament de Barcelona xifra en 7,4 MEUR el «sobrecost erroni» de l'aigua que afecta 340.00 famílies

El consistori ja ha retornat una mitjana de 50 euros a 60.000 famílies

Una persona es renta les mans en una aixeta d'aigua oberta
Aigües de Barcelona va cobrar un sobrecost en la factura de l'aigua a un de cada quatre clients durant el mesos de confinament. | Pixabay

L'Ajuntament de Barcelona ha quantificat aquest dilluns en 7,4 milions d’euros el «sobrecost erroni» de les factures de l'aigua que segons les dades del consistori ha afectat 340.000 llars de l'àrea metropolitana, que corresponen a prop d'un milió de persones. «Si bé la companyia va dir que el sobrecost havia afectat només l'1% dels usuaris, sabem que es va produir al 23% dels usuaris de l'àrea metropolitana», ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, en referència a Agbar.

«El sobrecost mai s'hauria d'haver produït», ha lamentat Badia, que ha explicat que el consistori ha començat a reintegrar-lo de manera que 60.000 famílies ja han rebut una mitjana de 50 euros per aquest concepte. El regidor barceloní ha recordat que fins al pròxim 15 de novembre els ciutadans encara poden rebre rebuts amb el mateix problema, però que després «això ja no passarà» i ha dit que «a finals d'any la situació s'haurà regularitzat».

Les lectures estimades durant el confinament, causa del sobrecost

Durant el confinament no es van poder fer les lectures dels comptadors de l'aigua i per tant no es va poder tenir coneixement del consum real, ha comentat Badia. Per aquest motiu es va fer la factura «unint tots els sobre consums de cada mes en un únic mes», el que va provocar un augment del tram i per tant un encariment «enorme» del cost de l'aigua. Badia també ha dit que Agbar va fer una campanya de comunicació que "no era fefaent amb el que estava passant i que intoxicava".

Aigües de Barcelona va negar l'1 de setembre qualsevol error en la facturació dels mesos del confinament i va defensar que l’increment principal als rebuts era conseqüència de la taxa de residus de l’Ajuntament de Barcelona. L'endemà, el síndic de Greuges va anunciar que obriria una investigació sobre aquests fets, després de rebre nombroses queixes.