Els habitatges amb jardí o el terreny annex i les urbanitzacions de Mont-roig del Camp són unes característiques territorials que afavoreixen a l'auto compostatge i fan que sigui una via adequada per gestionar la matèria orgànica que es genera al municipi. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa una campanya per fomentar l'auto compostatge i reduir aquesta part dels residus municipals. Per tal d'incentivar a la població a sumar-se a aquesta iniciativa, s'han programat dues xerrades informatives en què es donaran a conèixer el procés que cal seguir per generar el compost.
Les sessions tindran lloc divendres 21 de juny a les 19.30 hores a la Casa de la Cultura de Mont-roig i el dia 25 de juny, també a les 19.30 hores, al Centre Polivalent de Miami Platja. Les persones empadronades al municipi i les comunitats de propietaris que s'adhereixin a la iniciativa podran sol·licitar un compostador, que l'Ajuntament de Mont-roig oferirà de forma gratuïta fins a exhaurir existències.
Els infants i adolescents també aprendran sobre l'auto compostatge
Per tal de fomentar aquesta pràctica, també s'està treballant amb els centres educatius del municipi. Per aquest motiu, les darreres setmanes s'han dut a terme xerrades informatives a les escoles i instituts a càrrec de personal especialitzat que ha explicat als infants i joves què és l'auto compostatge, com es pot fer, quins aliments es poden compostar, els usos del compost i, en definitiva, els beneficis que comporta aquest procés. A més, s'han repartit compostadors als centres per tal que puguin posar en pràctica tot allò que han après i fer-ne ús.
Què significa i què comporta l'auto compostatge?
Per als municipis, l'auto compostatge constitueix una acció de prevenció de gran valor ambiental, ja que es redueix la quantitat de residus que cal recollir, transportar i gestionar en instal·lacions de tractament. La Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM) és la més inestable a causa del seu elevat contingut en aigua —al voltant del 80% en pes— i en matèria orgànica —hidrats de carboni, proteïnes i greixos—. Aquestes restes orgàniques són fàcilment degradables pels microorganismes. Per això, és necessari que aquesta fracció es reculli i gestioni tan ràpidament com es pugui, per tal d'evitar la generació de lixiviats i de males olors.
Pel que fa a la resta de menjar i de vegetals de mida petita poden ser recollits selectivament i són susceptibles de degradar-se biològicament. El reciclatge dels residus orgànics és un procés senzillque podem fer a les nostres cases a través de l'auto compostatge. Així doncs, es retorna al sòl els nutrients i es tanca i simplifica el cicle de la matèria orgànica; ja que es produeix al mateix lloc on es generen els residus orgànics.