Jaume Collboni i Mercè Conesa en l’acte de signatura de l’acord estratègic de col·laboració per l’impuls de l’Economia Blava de la ciutat

L'Ajuntament i el Port de Barcelona signen un acord per desenvolupar l'Economia Blava a la ciutat

Es vol concretar un espai per posar en comú projectes, impulsar la innovació, l'emprenedoria, el talent i la formació

L'Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona han signat avui un acord estratègic de col·laboració per a la definició i implementació de l'estratègia d'impuls de l'Economia Blava liderada per la ciutat, per al colideratge d'algun dels projectes tractors que es desenvolupen dins de l'àmbit portuari, per contribuir conjuntament a l'impuls de l'Economia Blava a la ciutat, així com al posicionament global de Barcelona i el seu Port en aquest àmbit.

D'aquesta manera, el Port de Barcelona esdevé el primer actor a signar amb l'Ajuntament un acord de col·laboració de l'Economia Blava a la ciutat.

Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, ha destacat avui que «ser una ciutat amb mar  implica un avantatge competitiu respecte a altres ciutats, en qualitat de vida, en oferta d'activitats, en diversitat de productes o en posicionament geoestratègic. Barcelona ha superat la fase de viure d'esquena al mar i ara ens correspon sumar les mirades de la competitivitat econòmica i de la sostenibilitat ambiental  per obrir-nos encara més al mar, en ciutadania, en urbanisme, en esport, o en economia del visitant».

Per la seva banda, Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, ha explicat que es treballa per «esdevenir una plataforma única on les start up, les empreses tecnològiques, el món acadèmic i el sector marítim-portuari puguin desenvolupar nova activitat econòmica en l'àmbit de l'Economia Blava». Conesa ha finalitzat la seva intervenció assegurant que «cal que l'Ajuntament i el Port de Barcelona, juntament amb les altres institucions i col·lectius implicats, seguim treballant plegats per liderar el creixement i millorar el benestar dels nostres ciutadans».

L'Economia Blava com a sector de futur

Barcelona té 16,67 km de costa i la Mediterrània ha estat, i és, un gran actiu per al seu desenvolupament econòmic: les activitats logístiques i portuàries, el transport marítim, la pesca, la reparació de vaixells, la nàutica, el turisme blau, i altres transversals facilitadores com la recerca, formació, educació o cultura marítima, entre altres.

L’Economia Blava — aquella economia sostenible i lligada a l’aigua i al mar — és un  sector estratègic molt ampli que inclou activitats com la logística, la pesca; la indústria, l’esport, l’energia, la ciència i la tecnologia vinculades al mar i als oceans però sempre regides per la sostenibilitat

La Unió Europea i organismes com Nacions Unides ha assenyalat aquest sector com a estratègic en una nova economia  compromesa amb un futur sostenible