Pla aeri de la platja exterior de la barra del Trabucador, al delta de l'Ebre

La dràstica decisió de l'Ajuntament de la Ràpita sobre el Trabucador: «Aquest estiu»

El consistori ebrenc cobrarà una taxa d'accés als vehicles en una prova pilot que es desenvoluparà els mesos de juliol i agost

L'Ajuntament de la Ràpita, a la comarca del Montsià, regularà l'accés a la barra del Trabucador aquest estiu davant la gran afluència de vehicles que rep. El consistori rapitenc implementarà una prova pilot al juliol i a l'agost per controlar «l'allau de visitants», analitzar les necessitats i les demandes del Trabucador i dotar-lo de serveis. En concret, s'instal·larà un control d'accés, un punt d'informació i gestió turística, serveis sanitaris i tres zones d'estacionament.

Els vehicles que vulguin accedir-hi hauran de pagar una taxa: 3 euros les motos, 5 euros els cotxes i 8 euros les caravanes o autocaravanes. Els veïns del municipi, però, estaran exempts del pagament. Els ingressos es destinaran a fer front a les despeses que suposa regular i conservar aquest espai natural.

Cal recordar que durant aquesta Setmana Santa, els Agents Rurals van denunciar a través de les xarxes socials la presència de desenes d'autocaravanes, furgonetes i cotxes mal aparcats al delta de l'Ebre, molts d'ells a la barra del Trabucador.

Prova pilot «per a poder conservar el Trabucador»

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha explicat que des de l'any 2016 demanen al servei de Costes de l'Estat una concessió per regular el Trabucador, però que aquesta operació «no ha sigut possible». Per això, apunta l'alcalde, en coordinació amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el gener de l'any passat van optar per demanar una autorització temporal davant la «urgència» d'ordenar l'espai.

Aquesta setmana, l'Ajuntament de la Ràpita ha rebut l'autorització de Costes de la Generalitat, dins del pla d'usos de platges, per poder regular i ordenar el Trabucador. Això, segons el consistori, permet que aquest estiu s'implementi una prova pilot «per regular la massificació d'aquest paratge singular del delta». Caparrós ha exposat que «entre les diferents administracions actuants i la ciutadania hem de fer un esforç per mantenir el Trabucador en bon estat per poder continuar gaudint-lo».

En aquest sentit, el batlle rapitenc ha recordat que «cal tenir en compte que és un dels espais mediambientals més desitjats del delta de l'Ebre però, a la vegada, un dels més sensibles». «Regularem el Trabucador per a poder conservar el Trabucador», ha resumit l'alcalde.