L'Oficina d'Habitatge de Reus ha gestionat ajuts al lloguer per un valor 3,3 milions d'euros al llarg de l'any 2018 i, segons informa la nova regidora d'Economia i Coneixement i Habitatge, Teresa Pallarès, «l'Ajuntament de Reus va ser un dels pioners en articular una oficina d'habitatge l'any 2001» i la seva tasca és vetllar perquè tota la ciutadania tingui un accés digne a l'habitatge. Per això, l'Oficina d'Habitatge reusenca tramita les sol·licituds per optar als ajuts que ofereix l'Agència d'Habitatge de Catalunya.
Gairebé el 75% de les sol·licituds van ser concedides
En aquest context, durant l'any 2018, l'Oficina d'Habitatge va tramitar un total de 2.226 sol·licituds d'ajudes destinades al pagament del lloguer, de les quals prop del 75% van ser concedides, per un import global de 3.399.617,22 euros. Si desglossem les dades, les ajudes que es van concedir són les següents:
- 1.721 subvencions —per un import de 2.506.888,44 euros— per al pagament del lloguer, en règim de concurrència competitiva, per facilitar l'accés i la permanència en un habitatge en règim de lloguer. Aquests ajuts els tramita l'oficina municipal a través d'un conveni amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.
- 393 prestacions —per un import de 724.813,92 euros— per al pagament del lloguer, destinades a unitats de convivència amb ingressos moderats o baixos, a qui el cost de l’habitatge en un moment determinat pot situar en risc d’exclusió residencial. També són ajuts tramitats via conveni amb la Generalitat.
42 subvencions —per un import de 66.007,77 euros— per al pagament del lloguer social que l’Ajuntament de Reus concedeix a persones llogateres d'habitatges protegits municipals. Aquests són ajuts municipals, fora del conveni amb la Generalitat.
70 prestacions d’urgència especial —per un import de 101.907,09 euros— per afrontar situacions d’emergència en l’àmbit de l’habitatge. L'objectiu és intentar que el ciutadà conservi el seu habitatge, per tal de prevenir l’exclusió residencial que pot suposar la pèrdua de l’habitatge si aquest és la residència habitual i permanent. Són ajudes incloses al conveni amb la Generalitat.
«L'any 2019 superarem el nombre de sol·licituds»
Així doncs, l'any passat, el servei municipal va atendre un total de 14.385 visites d'assessorament i d'informació per part de la ciutadania, 10.177 de les quals van ser presencials, 3.590 telefòniques i 618 per internet. «Hi ha moltes famílies que, segurament, si no hagués sigut per aquest acompanyament durant la tramitació, ho haurien de fer en línia o haurien d'anar a les oficines de la Generalitat a Tarragona i això és més complicat» assegura la regidora d'Economia i Coneixement i Habitatge, Teresa Pallarès.
Pallarès afegeix que la convocatòria de l'any 2019 està gairebé tancada i assegura que «superarem el nombre de sol·licituds en unes 2.500». «La feina de l'Oficina correspon a aquesta promoció que s'està fent de l'habitatge de lloguer social però, sobretot, a la part important d'accés a totes aquelles ajudes i suports que fan possible que gent que està en una situació precària se'l pugui ajudar a tirar endavant i a conservar el seu habitatge gràcies a aquests ajuts» conclou la regidora.