Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Ajuntament de Reus posa en marxa la Comissió pel VIH i les ITS

L'espai de treball té l'objectiu de fomentar la prevenció davant les malalties infeccioses de transmissió sexual

L'Ajuntament de Reus posa en marxa la Comissió pel VIH i les ITS
L'Ajuntament de Reus posa en marxa la Comissió pel VIH i les ITS | Ajuntament de Reus

L'Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Salut ha impulsat la posada en marxa de la  Comissió de Reus pel virus d'immunodeficiència humana (VIH) - Sida i les infeccions de transmissió sexual (ITS). La Comissió, que ja va existir del 2005 al 2015, es renova sota el nom de CoRe i incorpora una orientació multidisciplinària per fer front al repunt que s'ha viscut en els darrers anys en el nombre d'infeccions de transmissió sexual. 

D'aquesta manera l'Ajuntament de Reus, el Servei de Vigilància Epidemiològica i Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Medicina interna de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), el Col·legi oficial de farmacèutics de Tarragona, l'Associació Reus Som Útils (ARSU), el col·lectiu LGTBI H2O, la Creu Roja i la Fundació AEC GRIS; es coordinaran per fomentar la prevenció davant les malalties infeccioses de transmissió sexual.

La CoRe doncs, vol assolir una millor diagnosi de la situació per impulsar tasques preventives, d'atenció i tractament que millorin la situació del diagnòstic del VIH i les ITS, així com l'hepatitis i d'altres malalties de transmissió sexual.

L'Ajuntament de Reus posa en marxa la Comissió pel VIH i les ITS
L'Ajuntament de Reus posa en marxa la Comissió pel VIH i les ITS | Ajuntament de Reus

Informació i prevenció per fer front a les ITS

Durant l'any 2017, Reus va certificar 56 casos nous d'ITS, una xifra alarmant que  se suma a l'augment general que va patir el Principat, d'un 33%, amb un total de 12.633 casos, dels quals la majoria eren joves d'entre 15 i 24 anys, estrangers o homes que tenen relacions sexuals amb homes.

Davant d'aquestes dades, es fa essencial reforçar la conscienciació del risc i promoure els comportaments sexuals més segurs, així com garantir l'accés a la detecció de les ITS en les poblacions amb més risc d'adquisició d'alguna d'aquestes malalties, tot afavorint els canals d'accés que ja existeixen per fer-se les proves de manera confidencial, ràpida i segura.

Des del CoRe es remarca la importància d'accedir a les proves del VIH, com un element clau per obtenir més coneixement de l'estat de salut de les persones i actuar a temps abans que es pugui propagar la malaltia. Per això es recorda a tota la població que es vulgui fer les proves de detecció, que es poden fer als següents punts de la capital del Baix Camp: A les farmàcies Bello, Caelles, Brufau, Maduell, Ornosa i Sans Benet i a I l'ASSIR del CAP Sant Pere. Per altra banda  al col·lectiu H2O es faciliten consultes i proves addicionals sobre el VIH i les ITS.