Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'espai exterior de Cal Massó

L'Ajuntament de Reus assumeix directament Cal Massó i en licitarà només el bar

L'última licitació pública ha acabat el contracte a principis d'any

Cal Massó es gestiona, des d'enguany, directament des de l'Ajuntament de Reus. Després d'uns anys de licitacions i gestió externalitzada, el final de la darrera contractació pública a principis del 2021 ha portat un canvi de model per a l'equipament del carrer de Pròsper de Bofarull. N'ha informat Diari Més, i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha confirmat a aquest mitjà que «el model que escollim és que sigui un equipament directament gestionat per nosaltres».

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El que, «probablement», sí que es licitarà perquè ho exploti una empresa externa és el servei de bar, que es veu com un al·licient que pot ajudar a portar-hi vida social i cultural que es complementi amb l'activitat de l'equipament.  La voluntat és que el projecte específic per a Cal Massó es posi en marxa amb uns fonaments sòlids i, durant aquest any, tot i que ja es començarà a establir la línia que seguirà l'espai, s'utilitzarà com un equipament més disponible per a la programació estable de Reus Cultura.

Un centre neuràlgic de la cultura contemporània

«És un equipament que val la pena utilitzar, i el que segur que no volem és que sigui un equipament tancat on les herbes creixin», resumeix Recasens. La línia principal serà convertir Cal Massó en un centre de cultura contemporània, «no amb unes ambicions fora mida, però volem que es dediqui a això i no només en termes expositius, sinó també en termes de laboratori creatiu».

Per fer aquesta conversió es vol comptar amb la col·laboració d'aquest sector artístic local pensant, també, en les possibilitats que pot oferir en àmbits més pedagògics. Una filosofia que es vol obrir als col·lectius, artistes i entitats que, anys enrere, haguessin tingut Cal Massó com el seu espai habitual d'expressió. 

Actualment no hi ha una dotació pressupostària concreta i, per tant, «no tenim cap intenció de buscar un director artístic o un programador, es tracta de vestir un equipament de ciutat que treballi la creació i que imposi aquesta pota pedagògica i social».

Licitar el bar per donar vida a l'equipament

Això ha de permetre, també, obrir la franja horària on es programarà activitat a l'equipament, no limitant-ho als vespres. Per altra banda, el que sí que «probablement» es licitarà és l'explotació del bar. «Entenem que aquest bar té una potència social per l'equipament que és molt interessant», argumenta Recasens.

Fent una radiografia de la ciutat, des de la regidora es constata que Reus «és una mica orfe d'equipaments que permetin aquesta vida social i cultural». Un model que podria implantar-se, precisament, a Cal Massó. Tot i que s'hi preveu programació cultural, la idea actual és que sigui l'àrea de Museus de Reus qui s'encarregui de la gestió directa de l'equipament perquè, tal com explica el regidor, «és un espai museístic».

«És patrimoni, cultural, però si ho haguéssim d'adscriure de manera abstracta, no és a festes i festivals, no és a Biblioteques, no és a Teatres, és a patrimoni, perquè el que ha de passar allà dins enriquirà el patrimoni cultural de la ciutat», exposa Daniel Recasens.

La licitació que ha acabat a principis d'aquest 2021 l'havia explotat Quatre Quaranta Gestió Cultural i Social, una licitació que, segons les seves bases, es podria haver prorrogat dos anys més. Després d'una convocatòria deserta l'any 2017, aquesta empresa reusenca el 2018 havia agafat el relleu d'Isaac Albesa, que s'havia fet càrrec de l'equipament fins aleshores. Justament durant aquest impàs, la CUP va plantejar al plenari municipal que fos l'Ajuntament qui gestionés directament l'equipament, una proposta que no va ser aprovada.