L’Ajuntament de Reus vol apostar fort per a la transformació digital «com a eina d’innovació per fer un salt qualitatiu en la millora permanent, tant en funcionament dels serveis com de l’optimització dels recursos». Per fer-ho, han explicat, el consistori té previst invertir entre 2020 i 2023 fins a dos milions d’euros en nous projectes de l’anomenat Pla de Transformació Digital, integrat en la modernització tecnològica, informativa i comunicacional de la institució.
Aquesta transformació, precisament, es basa en dos eixos o direccions: la manera de relacionar-se amb la ciutadania i la presa de decisions, apunten des de l’Ajuntament, amb l’objectiu de fixar el lideratge de la ciutat «a partir de l’escolta activa, el bon govern i l’aprofitament de la intel·ligència col·lectiva».
En aquest sentit, el Govern de Reus vol apostar per l’administració electrònica, reduint comunicacions postals, i a través de la denominada Carpeta Ciutadana —eina d’informació integral digital—, el foment de la utilització dels tràmits telemàtics i la implantació d’espais d’aprenentatge digital a diverses oficines d’atenció i d’altres equipaments municipals.
Precisament, els tràmits via telemàtica van augmentar el 2019 en un 24,56%, dels 8.300 del 2018 als 15.600 de l’any passat, fet que suposa un estalvi de 2,2 milions d’euros, generat per l’administració electrònica, segons càlculs de l’Ajuntament de Reus. Aquest ajust econòmic va ser possible gràcies als tràmits telemàtics, a les 22.000 comunicacions electròniques, als 40.000 documents obtinguts digitalment o l’estalvi en transport, signatures i paper de 98.000 expedients electrònics, fet que suposa un augment en l’estalvi d’un 35,49%.
Tot i la millora en els serveis digitals a la ciutat, el consistori reusenc segueix apostant per la reformulació i modernització dels canals presencials «per a aquells tràmits que ho requereixen, i per a aquelles persones que prioritzen un tracte més personalitzat». Segons l’Ajuntament, la ràtio de reducció de la mitja d’espera s’ha reduït en un 42,46%, passant d’11 minuts i 44 segons de mitjana el 2018 a 6 minuts i 45 segons el 2019. L’ús del contacte telefònic, per la seva part, es va incrementar en un 50% durant el 2019.
L’Ajuntament de Reus, d’altra banda, vol reivindicar també els portals de Transparència, de Participació Ciutadana i el de Dades Obertes, amb informació sobre diferents aspectes que afecten la ciutadania i el govern del municipi, com ara despesa, ocupació o població, entre d’altres qüestions, com ara informació sobre farmàcies, parades d’autobús o desfibril·ladors.
Reus Smart City
El consistori ha definit els valors de l’anomenada ‘Reus Smart City’, amb l’objectiu d’avançar cap a la gestió intel·ligent dels recursos municipals, a través d’aplicacions, sistemes i monitoratge d’aspectes com la neteja, l’enllumenat o el trànsit. Per aconseguir-ho, durant aquest 2020 es definirà l'estratègia i el pla 'smart city', el qual posarà la ciutadania al centre i utilitzarà les TIC per aconseguir una millor gestió de la ciutat, més sostenible i que incrementi la qualitat de vida.
De cara al 2021, es vol implantar una plataforma intel·ligent de gestió integral de la ciutat de tots els serveis públics, per fer un seguiment de la qualitat de serveis com la neteja o l'enllumenament, així com monitoritzar el trànsit.
Wifi públic, obert i gratuït
Finalment, per garantir una societat digitalment cohesionada, l’Ajuntament treballa per garantir l’accés de les xarxes de telecomunicacions d’altes prestacions a tota la ciutat —on ja es cobreix quasi tot el nucli urbà amb fibra òptica i amb cobertura 4G—, amb diverses accions. Destaca la implementació de la connexió amb fibra òptica als centres d'ensenyament per telegestionar i monitoritzar les instal·lacions de les escoles. També es vol assegurar l'accés wifi públic, obert i gratuït, millorant la prestació actual del servei i ampliant-lo a més zones, gràcies al projecte WIFI4EU amb una subvenció de 15.000 euros per part de la UE, més 25.400 euros en les inversions municipals el 2020, amb un total de 40.400 euros d’inversió de millora de la xarxa wifi.