Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus.

L'Ajuntament de Reus impulsa una mesura per garantir l'autonomia digital entre les famílies més vulnerables

Aviat s'obrirà la convocatòria de subvencions per a concedir equipaments informàtics i telèfons amb connexió de dades

Imatge d'arxiu d'una dona fent tràmits amb el mòbil i l'ordinador
La intenció d'aquesta acció, manifestada per l'Ajuntament, és passar de la bretxa digital a l'Autonomia Digital Ciutadana | pixabay
 

La regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus ha anunciat que convocarà pròximament les subvencions per a la concessió d'equipaments informàtics a famílies que es trobin en situació de necessitat socioeconòmica. Es tracta d'una mesura inclosa al Pla de Reactivació Econòmica i Social i al Pla d'Acció Municipal engegat l'any passat, amb què es vol impulsar l'autonomia digital, o el que és el mateix, reduir la bretxa digital, evidenciada al llarg del temps de confinament.

La Junta de Govern Local va aprovar les bases reguladores de la concessió el passat 31 de juliol, i es preveu que la convocatòria s'obri a partir del mes de setembre. Serà la primera vegada que s'engeguin aquestes ajudes, amb la voluntat que segueixin actives els pròxims anys. Per començar, però, la convocatòria d'enguany preveu arribar a unes dues-centesunitats familiars  i donar servei a mig miler de persones. 

L'Ajuntament veu la mesura com una acció rodona

Aquesta mesura és considerada dins els plans on s'inscriu com una acció per «potenciar la transformació digital  amb l’acció d’inclusió i capacitació digital» i per «combatre l’escletxa  digital i afavorir la transformació digital de la societat». A més, segons l'Ajuntament, la mesura s’alinea també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’OMS, en tant que vincula l’accés a la connectivitat a l’índex de desenvolupament de la societat.

Alhora, fomenta la reutilització, la sostenibilitat, l’economia circular, i els avantatges del programari lliure, amb ordinadors reciclats  que ja no usen les empreses però que poden continuar sent utilitzats amb programari lliure.

Les concessions i els criteris socioeconòmics

La convocatòria de la subvenció inclourà una connexió mòbil  a internet amb deu gigabytes màxims de dades al mes, per un període de sis mesos, que serà pagat directament a l'operador de telecomunicacions per l'Ajuntament. Els elements tecnològics  necessaris i complementaris per la connexió a internet també seran proporcionats. D'altra banda, també s'oferirà un equip informàtic  amb programari lliure sempre que no s'hagi cedit en altres convocatòries.

Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus.
Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus. | Cedida

La concessió de les ajudes tindrà en compte criteris econòmics  i es valorarà que la unitat de convivència tingui membres en escolarització  obligatòria o en formacions  reglades no obligatòries com graus universitaris, mòduls de formació, escola d’adults o escola d’idiomes.

Les persones que tinguin més de seixanta-cinc  anys i visquin soles, les famílies monoparentals  o les persones amb un grau discapacitat  d’entre el 25 i el 74 per cent també seran incloses dins aquests criteris. Es poden consultar les diferents condicions  i obligacions per als beneficiaris al web de l'Ajuntament de Reus.

El projecte Autonomia Digital Ciutadana

Les subvencions s’emmarquen en el projecte municipal Autonomia Digital Ciutadana, que impulsa una línia d'actuacions d'inclusió social per fomentar l'ús de les noves tecnologies i eliminar la bretxa digital  a la ciutat, tant en l’àmbit dels equipaments com de la capacitació de la ciutadania.

El projecte tindrà continuïtat en el temps, i desenvoluparà projectes en funció de les necessitats i realitats que detecti i proposi la Taula Tècnica transversal, liderada per Tecnologies de la Informació, i amb la participació de les diferents àrees municipals. A mig i llarg termini, ha de contribuir a millorar la igualtat d’oportunitats entre la ciutadania i treballar per la cohesió social, la intensificació de la participació individual, l’ús de l’espai públic com a element vertebrador, el desenvolupament social i l’accés de la ciutadania a l’administració electrònica.