Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana de l'Ajuntament de Reus

L'Ajuntament de Reus relaxa el control financer de les empreses municipals perquè guanyin agilitat

El govern considera que la situació permet agilitzar els mecanismes de control | Pellicer insisteix que «no deixem de controlar, ho farem d'una altra manera»

Punt i seguit a una etapa de control financer de l'Ajuntament de Reus que va començar l'any 2012. Amb un decret signat aleshores feia passar per la lupa de la secretaria i la intervenció municipals tota l'activitat de les empreses municipals i dels organismes municipals.

Aquest divendres s'ha anunciat que, sense deixar d'exercir aquest control, a partir d'ara se'n relaxaran els mecanismes. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha comparegut aquest matí per explicar el canvi. Ha insistit que no hi ha cap intenció d'aixecar el control del tot, però que l'administració sí que es pot permetre canviar alguns mecanismes per fer-lo més àgil.

A la pràctica, segons ha anunciat l'alcalde, permetrà «dotar els ens dependents d'una major autonomia en la seva gestió i estalviar recursos i temps». És a dir, «fer menys feixuc el moviment de les societats». Ha insistit, amb tot, que «de cap manera hagués autoritzat treure la intervenció i la secretaria; no deixem de controlar, ho farem d'una altra manera».

El govern de Reus relaxa el control financer del 2012 per agilitzar l'activitat municipal

Ha valorat que la situació econòmica i financera de l'Ajuntament és la que és avui «fruit d'aquella decisió». És per això que els membres del govern local estan «molt satisfets dels resultats». Tot i això, «la situació d'excepcionalitat i d'urgència descrita al decret de llavors ja no es dona».

A l'escenari actual, segons Pellicer, s'hi ha arribat per tres motius. En primer lloc, el traspàs de l'Hospital Sant Joan a la Generalitat, que «ha reduït de manera significativa el pressupost». També ha rebaixat el volum de la gestió de recursos humans i les contractacions.

En segon lloc per «l'experiència acumulada i la professionalització de l'assessoria jurídica de les societats». És aquest múscul el que permetrà que la secretaria i la intervenció municipals deixin de mirar-se amb lupa tota l'activitat de l'entramant de l'Ajuntament de Reus.

Segons ho resumeix l'alcalde, «cada societat ja té les pautes a seguir instruïdes per secretaria i intervenció». El tercer motiu que ha permès relaxar les mesures del 2012 és l'aplicació d'un nou sistema de control previ que permetrà «alleugerir i accelerar la presa de decisions». 

L'Ajuntament de Reus dona per superats els «moments convulsos» de fa deu anys

El canvi anunciat avui és una proposta de la secretaria i la intervenció municipals. Ha apuntat que, quan l'any 2011 va arribar a l'alcaldia, «hi havia sobre la taula un cúmul de situacions que posaven en qüestió el funcionament, la imatge i la integritat de la institució».

La reacció aleshores va ser aquest decret de l'1 d'agost del 2012 per parar el cop d'uns «moments convulsos» que ara ja haurien quedat enrere. Aquell decret establia que la secretaria i la intervenció municipals supervisarien i controlarien tota l'activitat jurídica i econòmica de totes les entitats dependents de l'Ajuntament.

Això incloïa les empreses municipals, els organismes autònoms i les fundacions. Després de nou anys, Pellicer destaca que «hem posat ordre a l'Ajuntament en tots els sentits, jurídic i econòmic». Una segona pota d'aquest projecte era la reorganització societària.

L'entramat d'empreses municipals amb Innova al capdavant s'ha anat aprimant fins avui. Aquesta iniciativa, de fet, encara no ha acabat. L'alcalde admet que resten algunes fundacions, que ja han quedat sense funció, però per qüestions jurídiques, no s'han pogut dissoldre completament.