El govern de Reus ha presentat, aquest dimarts, la liquidació del pressupost de l'Ajuntament reusenc del 2018. Quan falten menys de tres dies perquè comenci la campanya electoral, l'alcalde, Carles Pellicer, i el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, han tret pit de la que consideren una bona gestió econòmica. Les arques públiques compten, han anunciat, amb un superàvit de 4,6 milions d'euros, una xifra que han comparat amb la que es van trobar CiU i PP quan van assumir el govern de la ciutat.
[predef]enquesta-reus-231[/predef]
S'ha rebaixat el deute, s'ha millorat el termini de pagament a proveïdors i s'ha aconseguit gastar menys del previst. Aquest és el resum econòmic que el govern de Reus fa del seu pas per l'Ajuntament. Els comptes, que passaran pel primer plenari després de les eleccions municipals per retre'n compte, mostren un superàvit de 4.595.453 euros. D'aquesta xifra, 3,8 milions corresponen a l'Ajuntament i els 750.000 euros restants, als organismes autònoms.
Pellicer i Enrech treuen pit de la gestió econòmica
La finalitat d'aquest superàvit no es coneixerà, almenys, fins a principis d'estiu. «El romanent de tresoreria quedarà a disposició de la nova corporació municipal, serà el nou govern, sorgit de les eleccions del 26 de maig, qui decidirà el destí dels 4,6 milions d'euros de superàvit», ha explicat l'alcalde. Per al seu equip de treball, aquestes dades mostren una bona gestió econòmica.
A la presentació feta aquest dimarts l'ha acompanyat Joaquim Enrech, que considera que «podem dir amb autoritat que acomplim les previsions pressupostàries, gastem el que hem de gastar i ho gastem en allò que hem previst gastar-ho». Enrech ha posat sobre la taula una altra dada de la qual el govern treu pit; «a 31 de desembre del 2018, el termini mitjà de pagament de les factures a proveïdors era d'onze dies».
Reivindiquen la feina feta per reduir el deute
Les empreses municipals encara no han tancat els comptes però la ràtio d'endeutament del consistori se situa, per ara, al 60,8 %, una xifra que, segons ha destacat Pellicer, està molt per sota del límit legal, que se situa al 110 %. Pel que fa al deute viu a llarg termini, aquest 2019 s'ha situat als 209 milions d'euros; la dada ha servit a Pellicer per comparar la situació actual amb la que hi havia a la caixa municipal l'any 2011.
Després del darrer govern tripartit, CiU i PP van assumir l'alcaldia fa vuit anys, recorda l'alcalde, amb un deute de 366 milions d'euros. L'any 2015, ha afirmat, el govern el va reduir a 278 milions d'euros, aquest 2018 ha quedat situat en 209,8 milions d'euros. Segons ha avançat Enrech, la previsió és que a finals d'aquest 2019 baixi fins als 180 milions d'euros. La mateixa comparativa ha fet Pellicer en relació a la liquidació del pressupost municipals.
Els comptes estrictament de l'Ajuntament compten amb 3,8 milions d'euros de superàvit, una dada que, fa vuit anys, ha afirmat, se situava a 7,7 milions d'euros negatius. Aquesta evolució, han destacat Pellicer i Enrech, permet parlar, afirmen, de bona gestió econòmica. Una gestió, apunten, que ha influït i ha estat influïda per la millora de la situació econòmica general.
Enrech ha destacat l'increment dels ingressos de l'Ajuntament per llicències d'obres i d'activitats, que ha crescut uns 600.000 euros més del que es preveia. Les plusvàlues, per la seva banda, han servit per recaptar més de 700.000 euros més del que preveia la hisenda municipal. Per últim, una major participació dels impostos que recapta l'Estat ha servit per obtenir 1,5 milions d'euros d'ingressos.