L’Ajuntament de Reus fa un pas més per adaptar la Festa Major de Sant Pere als col·lectius amb discapacitat. Tot i que és un procés lent i llarg, a poc a poc, la Festa Major es va convertint en una festivitat per a tots els reusencs i reusenques. Ja fa uns anys que es retransmet el Pregó amb un intèrpret del llenguatge de signes per a les persones sordes i l’any passat van habilitar una plataforma més elevada reservada per a persones amb mobilitat reduïda. Doncs bé, aquest any projectes com aquest no només es repetiran, sinó que a més, s’ampliaran.
[predef]reus-144[/predef]
Des de la Regidoria de Benestar Social, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i amb l'ajuda del tècnic en accessibilitat dedicat específicament a aquest projecte, Robert Castells, estan treballant i impulsant noves iniciatives per tal d’adaptar la Festa Major a aquests col·lectius. Així doncs, com a novetat d’enguany cal destacar que alguns dels balls parlats comptaran amb la participació d’un intèrpret de llenguatge de signes. A més, la plataforma per a persones amb mobilitat reduïda es tornarà a instal·lar i també s’habilitarà una zona a primera fila.
Alguns balls parlats tindran un intèrpret de signes
Una de les novetats d'enguany és la incorporació d'un intèrpret del llenguatge de signes als balls parlats de la Festa Major. Això serà el dia 27 a les 17.00 hores a la plaça del Teatre durant el ball complet i parlaments del Ball de Marcos Vicente, el Ball de Gitanes petit i el Ball de Pastorets petit, l'altre acte que també comptarà amb un intèrpret serà la representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells a la plaça de Sant Miquel el dia 27 a les 19.30 hores.
D’altra banda, ja fa anys que l’Ajuntament va decidir incorporar un intèrpret de signes per a les persones sordes durant la lectura del Pregó i aquest any ho tornarà a fer. Durant el Pregó —que serà el dia 24 de juny a les 20.00 hores, aproximadament— hi haurà un espai reservat a la Sala de Premsa de l'Ajuntament on es projectarà l'acte acompanyat d'un intèrpret de signes que anirà traduint tot el que es diu al llarg de l'esdeveniment.
L'Associació de Sords de Reus agraeix les iniciatives que està fent l'Ajuntament
Des de l'Associació de Sords de Reus valoren molt positivament iniciatives com aquesta i agraeixen que l'Ajuntament treballi per millorar en aquest aspecte «significa que tenen en consideració totes les persones que convivim a Reus». Creuen que amb la incorporació d'un intèrpret en els balls parlats «s'obre la porta de l'accessibilitat de les persones sordes al món de la cultura reusenca i ens ajuda a fer molt més visibles socialment la nostra llengua i cultura».
En aquest sentit, també lamenten la falta d'accessibilitat lingüística als serveis públics i troben a faltar que alguns treballadors de l'administració local puguin comunicar-se a través de la llengua de signes. Tot i això, afirmen que el consistori reusenc és uns dels que més treballa per millorar en aquest aspecte i s'organitzen formacions on sempre s'inclou la discapacitat auditiva. D'altra banda, també lamenten que a vegades no han assistit a actes on hi ha hagut un intèrpret perquè no se'ls havia avisat.
Destacar que el passat 14 de juny, amb motiu del Dia Internacional de les llengües de signes catalana i espanyola, l'Ajuntament amb col·laboració de la Federació de persones Sordes de Catalunya (FESOCA) va il·luminar la façana del Gaudí Centre de color blau turquesa per fer difusió a les xarxes socials d'aquesta llengua. Des de l'Associació donen les gràcies a tots aquests gestos que està fent el govern municipal i afirmen que d'aquesta manera «aconseguirem una ciutat millor, amb més capacitats i menys discapacitats».
La plataforma per a persones amb mobilitat reduïda repetirà
L’any passat el consistori ja va habilitar un espai per a les persones amb mobilitat reduïda. Es tractava d’una plataforma més elevada situada a la plaça del Mercadal, concretament, prop del carrer del Castell i «hi caben unes 6-7 persones», a més, «també s'afegiran cadires de fusta per si hi ha gent gran que vol accedir-hi», explica el tècnic en accessibilitat, Robert Castells. Aquest any, l’Ajuntament de Reus ha decidit tornar a instal·lar-la i «no descarta utilitzar-la en altres ocasions», tot i això, la plataforma només s’habilitarà en alguns actes concrets del dia 24, 27, 28 i 29 de juny.
En aquest context, la plataforma estarà operativa el dia 24 de juny a partir de les 20.00 hores, aproximadament, durant la Crida a la Festa, que es farà des del balcó de l’Ajuntament després del Pregó, i durant la primera Tronada. D'altra banda, la plataforma també s’habilitarà durant la cercavila del Seguici Petit — el dia 27 a les 18.00 hores— i durant el Seguici Festiu —el dia 28 a les 20.00 hores—.
El dia 29 estarà oberta al matí per veure la Tronada i l’actuació de lluïment a les 11.00 hores i, a la tarda, a partir de les 19.30 hores per veure la Professó Solemne, la ballada de tots els grups festius a la plaça del Mercadal i l'última tronada. Després, la festa acabarà amb la tronada aèria i les últimes ballades de la Víbria, el Drac i la carretillada del Ball de Diables. D'altra banda, una de les novetats d'aquest any és l'ampliació de la zona reservada per a les persones amb mobilitat reduïda. El dia 29 al matí i el dia 27 a la tarda es col·locarà una lona al terra de la plaça del Mercadal a primera fila, d'aquesta manera, les persones amb mobilitat reduïda podran gaudir de la festa des de la primera fila. Durant la Tronada aquesta zona es deshabilitarà per qüestions de seguretat.
Un espai tranquil durant el Seguici Petit
Finalment, una de les últimes iniciatives que ha tingut el consistori ha sigut l’adaptació d’un espai tranquil per a persones susceptibles i amb ansietat que no tolerin les aglomeracions. Es tracta d'un espai reservat al balcó de l'Ajuntament durant la cercavila del Seguici Petit del dia 27 a les 18.00 hores. Aquest espai ja es va habilitar l'any passat i «com que va tenir una bona rebuda, s'ha decidit repetir», explica el tècnic en accessibilitat, Robert Castells.
A més, Castells afegeix que aquest espai «només està previst pel dia 27 perquè els altres dies el balcó està massa ple, o hi ha moltes autoritats o des de l'Ajuntament conviden a més gent», tot i això, Castells explica que si la iniciativa segueix tenint una bona rebuda, no es descarta buscar un espai més gran per poder habilitar-lo durant altres actes de cara als altres anys.
Tant per accedir a la plataforma com per accedir a l’espai tranquil, s’ha de fer una reserva prèvia enviant un correu electrònic a festaperatothom@reus.cat, indicant el nom de les persones, el dia i el número de telèfon de contacte. Si la demanda supera el nombre de places, es farà un sorteig i es comunicarà a les persones implicades. En els dos casos, es podrà portar un acompanyant.