IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'Ajuntament de Sils prohibeix beure i cuinar amb aigua de l'aixeta

L'empresa gestora del subministrament municipal ha detectat una concentració elevada del pesticida Metolaclor durant un control rutinari

Els veïns de Sils no podran fer servir l'aigua de l'aixeta ni per cuinar ni per beure durant els pròxims dies
Els veïns de Sils no podran fer servir l'aigua de l'aixeta ni per cuinar ni per beure durant els pròxims dies | Cedida.

Els veïns del municipi de Sils, a la comarca de la Selva, no podran utilitzar l'aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar durant els pròxims dies, després que l'Ajuntament detectés un excés de pesticida. Tal com informa el 'Diari de Girona', el problema va ser detectat per l'empresa gestora del subministrament durant un dels controls rutinaris de qualitat de l'aigua. 

En concret, la substància detectada és el plaguicida Metolaclor, que tenia una concentració de 0,196 micrograms per litre, molt per sobre del llindar permès segons la llei estatal, que el fixa en 0,1. Per això, i seguint les indicacions del departament de Salut de la Generalitat, l'Ajuntament de Sils va informar ahir als veïns que «l'aigua de la xarxa pública de Sils no és apta ni per beure ni per cuinar de manera habitual». 

El «consum esporàdic» no representa un «risc per a la salut»

Ara bé, el consistori va voler llançar un missatge de tranquil·litat, assegurant que «el consum esporàdic» no suposarà «cap risc per a la salut». Pel que fa a altres usos com dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina o regar les plantes, l'Ajuntament va explicar que es podrà fer amb total completa normalitat. 

L'alcalde de Sils, Martí Nogué, va especificar que la mesura només afectava el nucli urbà de la localitat, i que les urbanitzacions de Vallcanera i les Comes tenen la seva pròpia xarxa, mentre que la de King Park utilitza pous. A banda, també va assenyalar que durant l'últim control realitzat la concentració del producte anava «a la baixa», i que ara estan a l'espera de rebre els resultats d'una nova anàlisi.  

«La tendència és a la baixa, i creiem que, si plou, seguirà així», va indicar Nogué, que també va insistir que ja s'estan estudiant les opcions per solucionar el problema com més aviat possible. En aquest sentit, el batlle va explicar que, si bé a Espanya el nivell és considerat un risc, segons altres organismes com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), entra dins del llindar permès de 10 micrograms per litre. 


Comentaris

envia el comentari