Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Presentació projecte Radars

L'Ajuntament de Tarragona aposta pel projecte Radars per prevenir l'exclusió social de la gent gran

La consellera Carla Aguilar-Cunill ha presentat aquesta iniciativa que començarà a desplegar-se als barris de Ponent

Presentació projecte Radars
El projecte Radars s'ha presentat aquest dilluns a l'Ajuntament de Tarragona. | Mauri

L'Ajuntament de Tarragona posarà en marxa als barris de Ponent el projecte Radars, una xarxa de prevenció i acció comunitària que té com a objectiu reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social de les persones grans. La pràctica facilita que les persones grans que viuen soles o acompanyades d’altres persones grans puguin continuar a la seva llar amb la complicitat del seu entorn.

Les persones Radars són voluntàries que, amb una mirada respectuosa, estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn. Si detecten algun canvi important, donen avís als serveis socials, que valoraran si cal intervenir-hi. Per pal·liar el sentiment de solitud d'aquestes persones, els voluntaris i voluntàries faran un seguiment telefònic de forma periòdica i també hi establiran una relació de confiança.

La consellera de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, ha manifestat durant la presentació de la iniciativa que «es tracta d'un treball comunitari per convertir els barris en comunitats més humanes, segures i solidàries per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc d'exclusió social de les persones grans».

Projecte Radars BCN
El projecte Radars va néixer a Barcelona l'any 2008. | Ajuntament de Barcelona

El projecte Radars començarà a implantar-se als barris de Ponent on el 14% de la població té més de 65 anys, de les quals unes 950 persones viuen soles. En aquest sentit, la consellera Aguilar-Cunill ha explicat que «el projecte pretén ajudar a detectar, valorar i fer el seguiment de la situació de les persones grans del barri. Es tracta de crear una xarxa en la qual hi participa el veïnat, comerciants, persones voluntàries i professionals vinculats a les diferents entitats del barri, tot plegat coordinat pels serveis socials municipals».

Per la seva banda, el president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla, ha demanat la implicació de la comunitat en aquest programa i ha manifestat que «la farmàcia és l’espai ideal per fer prevenció de la salut i per promoure aquest projecte, ja que podem detectar a persones vulnerables».

Com participar en el projecte Radars?

El projecte Radars té dues vessants de participació. D'una banda, les persones més grans de 65 anys que viuen soles o acompanyades de persones de més de 65 anys i, d'altra, les persones voluntàries que vulguin fer de radars. La inscripció es pot fer trucant al telèfon 977408213 o escrivint un correu electrònic a radarsgentgran@tarragona.cat.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Aquesta iniciativa del projecte Radars va néixer a Barcelona l'any 2008 i ara arriba a Tarragona gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona i l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona.