Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Ajuntament de Tarragona ha atorgat enguany llicències per la construcció de 900 habitatges

La zona de la ciutat que més creixerà és la de Joan XXIII, però encara hi ha prop d'un centenar de solars buits al centre i als barris

L’Ajuntament de Tarragona ha atorgat enguany llicència d’obres per la construcció d’aproximadament 900 habitatges. Es tracta d’una xifra que, segons el regidor d’Urbanisme del consistori, Josep Maria Milà, «demostra que el mercat immobiliari s’està animant». La tendència és que el nombre segueixi pujant en els propers mesos, un fet que es podrà comprovar amb el creixement del barri proper a l’hospital Joan XXIII, on s’acumulen gran part dels solars buits però llestos per edificar.

Els voltants de l’antiga Tabacalera i de l’Hospital Joan XXIII eren les dues zones on més terrenys preparats per construir s’hi acumulaven. En el primer punt ja s’ha anunciat la construcció d’un gran complex  i, pel que fa al segon, és qüestió de temps veure com es converteix en una de les zones de la ciutat de més creixement.

Els voltants del Joan XXIII, una zona per explotar a Tarragona

«A Tarragona encara hi ha espai per la construcció de 1.500 habitatges més». Així de clar es mostrava Milà quan era preguntat per l’ús que se li donarà als solars buits de la ciutat. El regidor està convençut que el sector de la construcció seguirà a l’alça i que, per tant, els terrenys sense edificar que hi ha i que no tenen ús no són un problema.

Gran part dels espais on «no hi cal res més que la llicència d’obres per edificar» es troben al voltant de l’hospital Joan XXIII. «És una zona urbanitzada i que va quedar buida perquè va esclatar la crisi  econòmica», explicava el regidor. Això, però, està a punt d’acabar. «Són molts els empresaris que ja ens han demanat la llicència d’obres per començar a construir», assegurava.

Des de  l'Associació de Veïns del Parc Francolí  reconeixien que el barri «està creixent molt» i que és una zona amb «gran potencial», però recordaven també que «cal prendre mesures, i més tenint en compte que es farà molt gran». Ho manifestava la presidenta de l'entitat veïnal, Cristina Berrio, qui reivindicava «més seguretat vial, perquè són carrers amb molt trànsit i ja hi ha hagut un atropellament mortal». A més, també reclamava més neteja i millores de circulació. 

Edificis residencials de sis plantes

Els nous edificis que veuran la llum a la ciutat de Tarragona en els pròxims mesos  seran residencials, pensats per a famílies i amb un estil semblant al que ja es troba en molts punts de la ciutat, com per exemple a la Vall de l’Arrabassada, a la zona del Francolí o a l’antiga Tabacalera.

Gran part de les edificacions, explicava el regidor Milà, seran d’una planta baixa més cinc a sobre. «No es tractarà de grans construccions, sinó que seguiran la tònica de la ciutat», aclaria. En aquests moments, el consistori està realitzant una anàlisi dels terrenys on només hi cal la llicència d’obres perquè es comenci a edificar. És per aquest motiu que el regidor es mostra «esperançat» amb el mercat immobiliari i «tranquil» perquè «tenim tots els solars buit controladíssims».

Un dels solars buits de la ciutat de Tarragona, ubicat al carrer Estanislau Figueres.
Un dels solars buits de la ciutat de Tarragona, ubicat al carrer Estanislau Figueres. | TarragonaDigital

 

ERC denuncia que un centenar de solars són «focus de brutícia i males olors»

Mentre Josep Maria Milà assegurava que «tenim controlats tots els solars buits», des d’ERC estan convençuts que hi ha prop d’un centenar de solars que «són focus de brutícia, rates, paneroles i males olors», segons declarava el regidor del grup Jordi Fortuny.

El mes de gener de 2017, el plenari de l’Ajuntament de Tarragona aprovava per unanimitat  una moció presentada per ERC que tenia l’objectiu d’elaborar un cens amb tots els solars buits  de la ciutat. Aquest document  no s’ha arribat a elaborar mai. La finalitat, segons explicava Fortuny, era «identificar tots aquells solars del centre i dels barris que són un problema i que només acumulen brossa».

«Si als solars problemàtics s’hi posa un pàrquing, un hort urbà o un petit parc infantil, se li pot donar ús i netejar-lo fins que es construeixi», apuntava Fortuny. L’Associació de Veïns Tarragona Centre, per exemple, va demanar al consistori que uns solars ubicats al costat del Teatre Romà es convertissin en horts urbans. Però els veïns, que estaven interessats en l’agricultura i en donar-li ús a aquest espai, encara no han rebut resposta.

Des de l’Ajuntament asseguraven que aquests solars en mal estat estan «escampats» i són «esporàdics». El cert, però, és que generen moltes crítiques entre el veïnat. El mercat immobiliari s’està accelerant, però a Tarragona encara hi ha molts espais buits que estan ocupats per la brutícia i l’incivisme.