Llar de jubilats El Pilar - Eixample

L'Ajuntament de Tarragona fa marxa enrere i ajorna el tancament de la Llar de Jubilats El Pilar - Eixample

La proposta estava a l'ordre del dia del Consell Rector de l'IMSST del passat divendres, però es va acabar retirant per les discrepàncies de l'oposició i els veïns del barri | Aquest vespre, reunió de representants del govern municipal amb veïns i usuaris de la llar

L’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), presidit per la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar, ha fet marxa enrere i ha ajornat el tancament de la Llar de Jubilats El Pilar – Eixample, ubicada en un local del carrer Riu Montsant, a tocar de la Rambla de Ponent. Aquesta proposta era un dels punts de l’ordre del dia del Consell Rector de l'IMSST que es va celebrar el passat divendres al migdia.

 

La discrepància amb aquesta proposta dels grups polítics de l’Ajuntament de Tarragona en la reunió del Consell Rector de l'IMSTT, així com la disconformitat de l’AVV El Pilar – Eixample, que van fer arribar al govern municipal, han fet que s’hagi decidit retirar la qüestió per tal d’estudiar-la amb deteniment.

 

 

La proposta de tancament de la Llar de Jubilats El Pilar – Eixample es justificava per la situació actual de l’equipament, que no compta amb una junta directiva,  tot i que continua sent punt de reunió de la gent gran del barri. El darrer equip directiu va plegar i des de l’IMSST es va nomenar una junta gestora que fa gairebé dos mesos va presentar la seva renuncia.

 

Davant aquesta situació, no es considera adient ni convocar eleccions ni nomenar una nova gestora. Per tant, com no es compleixen els requisits que marca Reglament de funcionament de les Llars municipals de Gent Gran de Tarragona, la proposta portada a decisió del consell rector era el tancament de la llar de jubilats.

 

Carla Aguilar es mostra confiada que assoliran un acord abans del ple d’investidura de dissabte
La primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar, és la presidenta de l'IMSST. | ACN

 

Des de l’AVV El Pilar – Eixample, la seva presidenta, Cristina Berrio, ha explicat a ‘Tarragona Digital’ que «quan ens vam assabentar de la notícia ens vam moure per intentar aturar-lo, perquè no estem d’acord amb el tancament». La dirigent veïnal ha assenyalat que «abans de decidir tancar un equipament creiem que s’hauria d’haver parlat amb els veïns i veïnes per tal de conèixer la visió que es té des del barri».

 

La decisió d’aturar el tancament ha alleugerit el barri, però Cristina Berrio ha confirmat que «hem demanat una reunió amb l’equip de govern per tal de tractar aquesta qüestió». Una trobada que se celebrarà aquest mateix dilluns al vespre amb la presidenta de l’IMSST, Carla Aguilar.

 

 

El president de l'Associació de Jubilats El Pilar, Juan Andrés, ha comentat a 'Tarragona Digital' que «ens vam assabentar de la notícia a través de la presidenta de l'associació de veïns, nosaltres no en teníem coneixement». Andrés, veí de la Rambla Ponent, és responsable dels jubilats del barri des de juliol de 2018, però el Reglament municipal impedeix que sigui president de la Llar El Pilar - Eixample perque no es veí del barri del Pilar.

 

En aquests tretze mesos, del no res, ell i la seva junta han aconseguit un centenar de socis, 101 concretament, i han realitzat diverses activitats, com sortides periòdiques, celebració del Nadal, dinars de germanor o un esmorzar popular, entre altres. A partir de setembre tenen previst iniciar també activitats de gimnàstica, zumba, costura o ball, entre altres propostes. Juan Andrés ha assegurat que «no entemem que sense motiu objectiu vulguin tancar la llar, quan comencem a agafar volada».

 

Les valoracions polítiques

Des de l’equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona  han declinat realitzar declaracions sobre el tema, assegurant que estudiaran la decisió.

 

La portaveu del PSC, Sandra Ramos, creu que «tancar un equipament com una llar de jubilats ha de ser la darrera de les opcions o no ser una opció». Ramos ha recordat que «hi ha un centenar de persones usuàries i s’ha de buscar una solució, per això celebrem que s’hagi retirat aquest punt de l’ordre del dia».

 

Per part de Ciutadans, Francisco Domínguez, ha valorat «positivament ajornar la decisió sobre el tancament» i ha demanat «una revisió del reglament, per tal que el motiu del tancament no sigui que el president o la junta viuen al barri del costat». Domínguez ha afirmat que «si hi ha demanda, s’ha de mantenir obert».

 

 

La consellera de Junts x Tarragona, Cristina Guzmán, ha comentat que «la nostra primera reacció va ser de sorpresa, però les explicacions ens han semblat coherents». Tot i això, «al quedar retirar el punt, demanem un estudi previ per no prendre una decisió precipitada», ha dit. Guzmán ha afegit que «cal veure si amb una nova gestió es pot reactivar, perquè mantenir un equipament costa uns recursos».

 

Carla Aguilar amb jubilats
La presidenta del l'IMSST, Carla Aguilar, es va reunir recentment amb els presidents de les llars de jubilats municipals. | Cedida

 

Des de la CUP, han assenyalat que «valorem positivament que no s'adopti ja una mesura i confiem en que s’estudiï en profunditat el tema de la gestió de la llar de jubilats».

 

La portaveu adjunta del PP, Elisa Vedrina, ha afirmat que «ens sembla una molt mala notícia que es porti a un consell rector el tancament d’una llar de jubilats i menys sense motius objectius». La consellera popular ha recordat que «aquests equipaments realitzen una gran tasca social», alhora que ha demanat «una actualització del reglament per evitar problemes similars».