L'Ajuntament de Tarragona ha començat els tractaments preventius per eliminar les larves de mosquits i, en especial, el tigre des del passat 3 d'abril. Enguany la campanya de tractament s'ha avançat a causa de les pluges continuades d'aquests darrers mesos i les elevades temperatures. El conseller de Neteja, Jordi Fortuny, explica que «l’estiu passat va ser força sec; per aquest motiu hi va haver menys presència d’aquesta espècie. Enguany les coses són diferents: ha plogut més i per això hem començat els tractaments més aviat, per posar-hi solució».
Tractaments cada 10 dies
Els tractaments es fan en zones on s'acumula aigua perquè les zones humides, si estan en bon estat de salut ambiental, la fauna associada ja s'encarrega de controlar la població de mosquit tigre. D'altra banda, però, en trams urbans com el del riu Francolí, on s'acumulen tolls a conseqüència de les pluges i són més difícils de colonitzar per part de la resta de fauna, es converteixen en zones on prolifera la presència del mosquit tigre.
A Tarragona, la periodicitat dels tractaments és de cada 10 dies. «Es té molt en compte el règim de pluges, per la qual cosa cada punt es controla sovint, ja que pot passar que un punt concret en una data no tingui aigua ni larves i, en canvi, al cap de 10 dies pugui haver-hi presència. Per això tots els punts són visitats de nou. I a més, qualsevol queixa de mosquits que ens arriba és atesa pels serveis tècnics que van inspeccionar in situ la zona per localitzar els nous focus que van sortint i tractar-los. El tractament que fem servir també elimina les espècies de mosquit comú, tot i que el tigre és el que provoca més molèsties», explica el conseller Fortuny.
Una de les dificultats que es troba a Tarragona és que un 60% del focus de cria acostumen a estar en propietats privades i, en estar en habitatges tancats, l'Ajuntament no hi pot actuar. Així mateix, el consistori recomana evitar aigua estancada en jardins, torretes o patis exteriors i canviar sovint l'aigua dels animals domèstics.