L’Agència Catalana de la Natura s’ha convertit en el nou cavall de batalla a la Conca de Barberà. La seva creació és una assignatura pendent a Catalunya des de fa molts anys, i ara, amb la proposició de llei que es tramita al Parlament, des de diversos sectors del món agrari han ressorgit les protestes per impedir la creació d’aquest organisme que s'encarregarà de la conservació de la diversitat biològica a Catalunya.
Els propietaris forestals, però, al·leguen que amb la creació de l’Agència «no se’ls té en compte a l’hora de gestionar els seus boscos», i part del municipalisme de les zones rurals del país coincideix en aquest aspecte, alhora que adverteix que la nova entitat treu competències a les institucions del territori en la presa de decisions de l’entorn més immediat.
L’alcalde de Montblanc, un dels màxims detractors
En aquesta línia, Josep Andreu, l’alcalde de Montblanc, s’ha alçat contra la creació de la nova entitat, pel fet que són els ajuntaments els organismes que han de poder gestionar i decidir sobre la realitat territorial dels termes municipals. A més, es dona el cas que la capital de la Conca de Barberà és una de les poblacions que compta amb més hectàrees de superfície forestal.
Altres institucions que també s’han rebel·lat contra l’Agència Catalana de la Natura són la Diputació de Lleida, els consells comarcals del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Moianès, Solsonès, Alt Urgell, Osona i Berguedà i més d’una vuitantena de municipis. En el cas de la Conca de Barberà, diverses fonts municipals asseguren a TarragonaDigital que s’està consultant el posicionament dels diversos Ajuntaments i que en les properes setmanes es donarà a conèixer quina és l’estratègia que s’afronta des de la comarca.
«És una eina per a la correcta gestió de l’entorn»
Segons el conseller de Territori, Damià Calvet, l’entitat esdevindrà «una peça clau per reorientar la reactivació econòmica i social cap a una agenda verda» i la seva tramitació al Parlament ja ha comptat amb el suport dels grups polítics de Junts per Catalunya, ERC, els Comuns i el PSC.
En aquest sentit, des de la Generalitat s’ha plantejat l'Agència de la Natura com una eina fonamental per vetllar per la correcta gestió de l'entorn natural i per aplicar polítiques d'acció que casin amb els objectius de la UE pel que fa al canvi climàtic i el medi ambient. I en aquesta realitat, els col·lectius ecologistes i l’administració barcelonina donen suport al desenvolupament de l'agència, mentre que els propietaris forestals i els ajuntaments són més crítics amb la proposta i assenyalen que es tracta d'un ens amb voluntat intervencionista i que afegirà complexitats administratives per a realitzar actuacions eficaces de conservació dels boscos.