El Departament de Presidència avançarà als ajuntaments ebrencs 3,6 milions d'euros, la meitat dels recursos destinats al Fons de Cooperació Local d'aquest 2020, perquè puguin disposar de liquiditat a l'hora de fer front als efectes de la crisi del coronavirus. La bestreta se suma a mesures com l'ampliació del termini d'execució d'obres subvencionades per a la dinamització territorial i igualtat d'oportunitats en municipis de menys de 2.000 habitants o la represa de la tramitació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) quan s'aixequi l'estat d'alarma. La directora dels serveis de Presidència a les Terres de l'Ebre, Rosa Peig, ha apuntat que el Govern està al costat dels ajuntaments en la seva reivindicació de poder destinar els superàvits a lluitar contra la pandèmia.
Segons ha recordat Peig, els recursos del Fons de Cooperació Local —que el passat 2019 van representar un total d'uns 7 milions d'euros en el global de les Terres de l'Ebre— són recursos que la Generalitat trasllada als ajuntaments perquè pugui destinar a «qualsevol despesa pública» que estigui dins de les seves competències, sigui «manteniment, inversions o funcionament ordinari».
Avançament de recursos i ampliació de terminis
En el cas de les subvencions per a la dinamització territorial i igualtat d'oportunitats en 29 municipis de menys de 2.000 habitants de les Terres de l'Ebre, la responsable de Presidència ha explicat que moltes s'havien ja executat i finalitzat. En canvi, d'altres s'estaven executant i s'han paralitzat arran de l'estat d'alarma. Per això, s'ampliarà el termini d'execució per finalitzar les obres i s'avançaran els recursos de la subvenció a finals d'abril perquè els consistoris disposin de liquiditat i puguin acabar-les durant aquest 2020. Presidència va aprovar atorgar, per aquest concepte, una subvenció global d'1 milió d'euros als municipis ebrencs per cofinançar inversions de 4 milions.
Presidència, d'altra banda, assegura que comparteix i dona suport a les reivindicacions dels ajuntaments a la reclamació que el govern estatal modifiqui la llei d'estabilitat pressupostària i suprimeixi la regla de la despesa perquè les administracions locals amb superàvit el puguin destinar a la pandèmia. Precisament, alcaldes com el d'Amposta, Adam Tomàs, han reclamat també a l'Estat i la Generalitat que mantingui les aportacions compromeses sense aplicar retallades que comprometrien les finances municipals.