El Gobierno ha posat en marxa una nova mesura que permet a les persones que surten de presó i no tenen recursos econòmics accedir a un ajut econòmic.
Aquest ajut busca facilitar-ne la reintegració a la societat després de complir condemna. I ofereix un suport crucial en el difícil procés d'adaptació a la vida fora dels centres penitenciaris.
Des del juny, l'accés a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) s'ha garantit per a les persones alliberades, sense importar-ne l'edat, cosa que marca un canvi important en l'assistència social.
Un ajut després de la presó
L'objectiu principal d'aquesta nova política és facilitar la reintegració social dels qui han passat temps a la presó. Les persones que han complert condemna solen enfrontar grans obstacles per tornar a la vida laboral i personal a causa de factors com l'estigma social i la manca d'oportunitats laborals.
L'IMV ofereix un suport clau perquè les persones alliberades es puguin estabilitzar financerament mentre busquen feina o es readapten a la vida quotidiana.
Anteriorment, hi havia limitacions importants en l'accés a aquest ajut. Els menors de 23 anys, per exemple, no podien beneficiar-se de l'IMV, cosa que deixava un segment significatiu de la població desprotegit i en alt risc d'exclusió social.
La nova normativa permet a persones des dels 18 anys sol·licitar aquest ajut, avançant en la protecció dels drets dels joves alliberats que no compten amb recursos.
Condicions per accedir a l'ajut
Tot i que l'accés a l'IMV per a persones alliberades ha estat ampliat, no és automàtic. Per poder rebre aquesta prestació, les persones han de complir certs requisits a més d'haver complert un període mínim de privació de llibertat.
Entre els criteris es troben no tenir ingressos suficients per cobrir les seves necessitats bàsiques i demostrar la seva voluntat de buscar feina activament o participar en programes de reintegració social.
Un dels aspectes destacats d'aquesta nova mesura és la simplificació del procés de sol·licitud. Amb la introducció d'una declaració responsable, les persones que surten de presó poden tramitar l'ajut de forma més ràpida i eficient. Aquest canvi agilitza el lliurament dels fons, cosa que és fonamental per als que es troben en situació de vulnerabilitat després d'alliberar-los.
Quanties de l'Ingrés Mínim Vital
L'Ingrés Mínim Vital està dissenyat per garantir que les persones i les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica disposin d'una quantitat mínima d'ingressos.
Les quanties varien segons la composició de la llar. Per al 2024, les xifres aprovades són les següents:
Un adult: 7.250,52 euros anuals (604,21 euros mensuals).
Un adult amb menor: 9.425,76 euros anuals (785,48 euros mensuals).
Dos adults amb un menor: 11.600,88 euros anuals (966,74 euros mensuals).
Dos adults amb dos menors: 13.776,12 euros anuals (1.148,01 euros mensuals).
Per a famílies monoparentals, l'ajut és més gran a causa de la situació de vulnerabilitat afegida. Un adult amb dos menors pot rebre fins a 13.196,04 euros anuals (1.099,67 euros mensuals) i amb tres menors l'ajut pot augmentar a 15.371,16 euros l'any (1.280,93 euros mensuals).
Aquestes xifres permeten que les persones en situació de risc tinguin un suport mínim mentre busquen estabilitzar-se econòmicament i reintegrar-se a la societat.