|
De moment, la pel·lícula ja s’ha mostrat a molts casals populars. Per fi ara, molta gent podrà conèixer o recordar, un cop més, com l’extrema dreta sempre ha estat viva i que en alguns llocs dels Països Catalans com el País Valencià sempre ha estat un perill amb una visibilitat emparada per la política del règim del 78. El mateix que passa ara a tot arreu.
L’any 2018, quan en feia 25, la CUP vam presentar una moció a l’Ajuntament de Reus demanant-ne un acte de reconeixement, un carrer i alhora fer proclama del rebuig absolut dels moviments feixistes i neonazis. Per fer-ho més visible vam fer una roda de premsa a les portes de l’Ajuntament que va presentar el fotoperiodista i activista contra el feixisme Jordi Borràs. També havíem convocat els pares, Guillem i Carme al Ple, convençuts que la proposta tiraria endavant. Per sort, al final no van poder venir perquè el govern format pels mateixos grups municipals que ara, Junts, ERC i Ara Reus va decidir dir-hi NO.
La qüestió és que amb el canvi de regidors que no de govern, no hi ha hagut ni passes ni interès en aquest sentit. No és estrany, pel que fa a Junts estem acostumats que de paraula s’adhereixin a tot tipus de manifestos i voluntats gairebé a contra cor sense comprometre’s a l’hora de l’acció. Des d’Ara Reus, què volen? Quin compromís social o nacional demostren? Per a ells aquestes qüestions formen part d’un món que no existeix. I des d’Esquerra tot en la línia de guanyar terreny institucional i guardar les formes d’un partit més de centre que d’esquerres. Ara que governen la regidoria del ram tampoc no hem vist cap voluntat de recuperar acords o propostes del mandat anterior en aquest sentit.
No sabem si ara, que el cas es farà més popular i qui no el coneixia se’n farà més el càrrec, s’ho repensaran en el sentit de mostrar amb fets, que al feixisme se’l combat de cara, sense por i sense complexos, que és una qüestió col·lectiva i que Reus és antifeixista. Seria un bon moment.
Mariona Quadrada és membre de l’Assemblea de la CUP de Reus|