La consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa

Vergés sobre la campanya de vacunació de la Covid-19: «Posarem els reforços que faci falta»

Salut demana «responsabilitat» davant la reobertura d'alguns sectors

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que es dotarà als CAP del personal necessari per vacunar contra la Covid. Així ho ha anunciat aquest dilluns, i tot i que no ha concretat cap previsió, ha apuntat que es posaran els reforços «que faci falta» per a la campanya de vacunació.

De fet, Vergés ha insistit que la campanya no començarà a Catalunya fins a finals de gener i que encara cal passar «tot el desembre i pràcticament el gener». Segons ha dit, llavors s'haurà acabat la campanya de vacunació de la grip i caldrà fer front a l'estratègia de vacunació contra la covid «amb la incertesa» del nombre de casos i quina serà la «tensió» sobre l'atenció primària.

Així les coses, Salut ha assegurat que s'està treballant amb la resta de comunitats autònomes per acabar de definir l'estratègia de vacunació. Per al moment hi ha quatre estratègies sobre la taula, però cal pactar uns criteris d'actuació per aplicar les dosis a mesura que vagin arribant.

Catalunya ja ha comprat deu milions de xeringues per poder administrar les vacunes que vagin arribant. El departament té constància que les primeres dosis arribaran a Catalunya a finals de gener. Seran 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer i permetran vacunar 175.000 persones, ja que s'administrarà en dues dosis.

L’estratègia de vacunació

Jacobo Mendioroz, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, ha explicat que tot i haver-hi quatre estratègies al voltant de les quals pactar els criteris d’actuació, una de les parts més importants és protegir la gent més vulnerable. En concret, gent gran i amb comorbilitat, és a dir, amb més d'una malaltia. Per altra banda, una altra part primordial és protegir els professionals sanitaris i el personal de les residències de gent gran.

A part d’això, també hi ha dues estratègies que tenen a veure més amb la contenció del virus, una és intentar vacunar persones que tenen més interacció social i activitat, i una altra seria la de vacunar persones en el moment d'aparició d'un brot en un espai concret.

Vergés demana responsabilitat davant la reobertura d'alguns sectors

En la roda de premsa d’avui, la consellera també ha parlat sobre la reobertura de diversos sectors aquest dilluns, coincidint amb el pla del Govern. En aquest sentit, ha demanat «solidaritat» i «responsabilitat» a la ciutadania per mantenir-los oberts i ha recordat que cal tenir present la màxima de distància, mans i mascareta.

En una línia similar s'ha expressat Mendioroz, que ha demanat ser conscients que «el virus encara és aquí». «És molt important que tot el que puguem ho fem a l'aire lliure i evitem al màxim la interacció social, i moure'ns amb les nostres bombolles de convivència», ha assegurat.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha refermat que està prohibit que bars i restaurants serveixin menjar a les barres, i també ha recordat que les terrasses, si tenen sostre, han de tenir almenys dues parets obertes, perquè la ventilació es considera molt important. Si no és així, ha advertit, hauran d'aplicar les mateixes mesures que a l'interior del local.