La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat els cribratges massius com els que es faran a Sabadell, Terrassa i Ripollet, i també Granollers, per controlar l'augment de casos positius detectats els darrers dies. Vergés ha dit que esperen enllestir les proves entre dimecres i dijous amb l'objectiu de poder tallar les cadenes de transmissió de Covid-19, detectar els positius asimptomàtics i fer un seguiment dels aïllaments dels positius i els seus contactes. Des de Reus, la consellera ha dit que també segueixen «algun creixement» en altres zones com l'Alt Penedès, que continuen amb els «ulls posats» a l'Alt Empordà i que la primera corona de Barcelona és la que els preocupa «especialment» per l'elevada població i mobilitat que concentra.
En declaracions als mitjans, Vergés ha afirmat que caldrà anar gestionant la pandèmia donant una resposta ràpida a aquells creixements que es puguin registrar. En aquest sentit, ha destacat que un bon exemple que aplicar mesures funciona és Lleida i la comarca del Segrià, on ja s'han pogut «relaxar» les mesures.
La consellera ha subratllat que l'objectiu dels propers mesos és que el sistema de salut no hagi d'aturar la seva atenció normal més enllà de la Covid-19 i que «com a societat no haguem d'aturar el país i tota l'activitat». «Cal actuar quan la pandèmia pugui agafar velocitat per tal de doblegar la corba», ha resumit.
La titular de Salut ha afirmat que de moment poden «estabilitzar» la situació de rebrots a les Terres de l'Ebre sense haver d'implementar mesures restrictives. Vergés ha recordat que arran del creixement de casos en aquesta regió van decidir fer cribratges en diverses empreses.
Sobre la incidència de la Covid-19 al Camp de Tarragona, la consellera ha destacat que l'índex de transmissió del virus se situa per sota de l'1, la qual cosa situa la regió en un risc groc o «moderat». Tot i aquesta «bona notícia», la consellera ha demanat no abaixar la guàrdia perquè la situació «pot canviar en pocs dies», ha advertit.
Visita a Reus i a Móra d'Ebre
La consellera s'hi ha referit des de l'hospital Sant Joan de Reus, on s'han habilitat set nous llits d'UCI, que se sumen als 22 que ja estaven operatius. Vergés ha visitat el centre amb motiu del recent canvi de gestió, ara en mans de la nova Entitat de Dret Públic (EDP) Salut Sant Joan de Reus - Baix Camp. Aquesta EDP n'ha assumit la governança sota la direcció del CatSalut. L'operació també ha permès fer la transmissió de la propietat de l'edifici i dels préstecs que acumulava l'empresa Reus Serveis Municipals a l'EDP, i reduir l'endeutament del consistori en 60 MEUR.
Vergés ha subratllat que, malgrat la Covid-19, el Govern ha pogut culminar el compromís adquirit de crear aquesta EDP 100% pública que compta amb uns 1.350 treballadors. La consellera ha indicat que el nou model respon a la voluntat de tenir un sistema de salut que treballi de forma integral per a tot un territori i que estigui pensat, ha dit, de forma col·lectiva.
Aquest dimarts a la tarda Vergés visitarà l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, després que el 20 de juliol el CatSalut va traspassar-ne la gestió mitjançant Gecohsa a l'Entitat de Dret Públic Salut Terres de l'Ebre.