Dins els actes de commemoració del centenari del naixement de l'escriptor Joan Perucho, l'Ajuntament d'Albinyana ha impulsat una reedició del llibre 'Xaconín: diari de guerra d'un soldat reialista d'Albinyana (1822-1823)', publicat el 1993 per les Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
Aquest llibre recull l'experiència d'un jove soldat albinyanenc, Josep Nin, que va prendre part a la guerra reialista, un dels conflictes més descarnats de l'edat contemporània. Nin va deixar constància de la seves vivències en aquesta guerra en una petita llibreta amb cobertes de pell que portava a la seva motxilla. Allà es relata el setge liberal de la Seu d'Urgell i la fugida de les tropes absolutistes cap a França. A la segona part del diari, el noi de Cal Xaconín va recollir diverses cançons populars de l'època.
Més de 150 anys amagat en una teulada
El diari va ser trobat 150 anys després de la seva elaboració, quan es va reformar la teulada d'una casa del carrer de Bonastre, lloc on s'havia amagat l'escriptura. El mossèn d'aquella època, Concordi Bonet, va ensenyar la llibreta a Joan Perucho, que feia poc que havia comprat la casa del carrer Major coneguda com a Cal Groc. Perucho ho va donar a conèixer amb un article publicat a La Vanguardia, que també es pot trobar al llibre.
L'edició actual també inclou un text de Julià Guillamon en el qual s'explica que l'escriptor barceloní va fer reviure el jove soldat Xaconín en les seves narracions literàries, amb ficció i realitat barrejades. També s'ha inclòs una introducció històrica de Ramon Arnabat, que renova la que va fer l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) el 1993, on van col·laborar Manuel Bofarull i Josep Anton Ventura, tots dos ja traspassats actualment.
De la mateixa manera, s'ha recuperat un estudi lingüístic de Ventura que ha complementat Ramón Marrugat. La reedició del llibre s'ha fet amb el suport de l'Ajuntament d'Albinyana, de l'Institut d'Estudis Penedesencs, la Universitat de Barcelona i el Ministeri d'Economia i Competitivitat.