Elies Nova, alcalde republicà de la vila de Llívia, ha denunciat a través de les xarxes socials la presència d'una vintena de guàrdies civils armats al municipi; una presència que, segons recorda, està prohibida pel Tractat dels Pirineus de 1659. Segons aquest pacte entre Espanya i França, el poble, en quedar rodejat per territori francès, només pot rebre un màxim de quatre policies o militars armats.
Aquest matí a Llívia ens ha visitat una 20a de GC , armats, segons el TRACTAT DELS PIRINEUS de 1659, Llívia és un Enclavament envoltat de territori francès, i ni l' exèrcit, ni GC ni PN poden entrar al nostre territori més de 4 armats, han infringit Tractats Internacionals.
— elies nova (@eliesnova) 10 de novembre de 2019
Nova ha anunciat la seva intenció de presentar una denúncia formal al Ministeri de l'Interior i a la Comisión de límites, així com a la Prefectura francesa i a l'Estat francès. El batlle també ha compartit els missatges en anglès, amb la voluntat de donar ressò internacional a la incidència, asseverant que Espanya ha infringit Tratats Internacionals.
Ho denunciarem al Ministerio de Interior , a la Comisión de Límites, a la Prefectura Francesa i a l' Estat Francès.
Elies Nova, Alcalde de Llívia— elies nova (@eliesnova) 10 de novembre de 2019
El Tractat dels Pirineus a Llívia
La denúncia de l'alcalde de Llívia, s'emmarca paradoxalment en un tractat que va suposar el desmembrament de Catalunya l'any 1659, el Tractat dels Pirineus, quan després de la revolta catalana i posterior Guerra dels Segadors, la monarquia hispànica i la francesa van acordar situar la frontera entre ambdós estats al Pirineu.
A petita escala, el desmembrament va comportar diverses negociacions per situar els diferents termes en un costat o altre de la frontera; una situació que va provocar el cas singular de Llívia, que tot i pertànyer a l'Alta Cerdanya, es mantindria sota jurisdicció espanyola, completament rodejada per l'Estat francès. En aquest marc, es va incloure al Tractat el fet que, des de llavors, al poble només hi podria haver un màxim de quatre militars o policies espanyols armats; no respectar-ho seria una violació greu dels acords entre ambdues monarquies.