«Som davant un canvi de paradigma evident i el tancament de les centrals nuclears és ja una realitat a mitjà termini». Així de contundent s'ha mostrat l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, aquest divendres al matí en una conferència virtual sobre el futur que espera a l'energia nuclear i als municipis que fa dècades que viuen d'ella. Garcia no ha defugit del gran impacte anunciat que caurà sobre municipis com el seu o com la veïna Ascó, que en una dècada vista veuran com les nuclears han d'abaixar definitivament la persiana. «Haurem de dissenyar una alternativa econòmica», s'ha emplaçat, sense embuts. No hi ha altra opció.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Segons el calendari oficial amb què treballa el govern espanyol, la data de caducitat de les tres centrals nuclears que resten actives a les comarques de Tarragona s'acosta. Ascó I haurà de tancar l'any 2029, Ascó II ho haurà de fer al 2030 i Vandellòs II serà la darrera a acomiadar-se quan arribi el 2034. Alfons Garcia ha estat una de les veus destacades del seminari, on ha destacat que «la realitat en què hem estat treballant durant tants anys s'acaba» i ha demanat «esforços, implicació i lleialtat institucional» a tots els agents del territori per tal de «trobar solucions i una visió estratègica efectiva» que permeti replantejar el model econòmic de municipis com Vandellòs una vegada els ingressos de la nuclear caiguin a zero.
La central nuclear de Vandellòs II haurà de tancar l'any 2034; les d'Ascó ho faran abans
L'alcalde valora molt positivament el fet de «poder treballar aquesta nova planificació amb tanta antelació», i ha manifestat que «hem d'entendre que ens situem a les portes d'una nova oportunitat» per projectar un nou futur per a municipis com Ascó o Vandellòs. Garcia troba prioritari «impulsar un nou desenvolupament econòmic» al territori per evitar «la gran amenaça de la despoblació», i considera imprescindible «retenir el talent de casa nostra» per no perdre pistonada. La magnitud del repte sembla titànica.
«Estem en un punt en què ja no podem mirar enrere», ha valorat. Per a l'alcalde, és bàsic començar a treballar en «projectes factibles i sostenibles que ens acostin a un millor futur» en els municipis que a mitjà termini quedaran orfes de la nuclear i del seu impacte econòmic, més que suficient per subsistir durant les darreres quatre dècades. El gruix del parc nuclear de tot l'Estat haurà de tancar definitivament entre els anys 2027 i 2035, de manera que el cas de Vandellòs II serà un dels darrers tancaments nuclears de tot l'Estat.
El municipi s'emplaça a «trobar solucions» per reinventar-se després de l'era de les nuclears
Alfons Garcia no ha obviat el cas de Vandellòs I, l'única central nuclear tarragonina que ha hagut de tancar de forma prematura després «del greu incident de l'octubre de 1989», tal com ha recordat el batlle. Garcia ha recordat «el shock i la sorpresa» d'un tancament inesperat i el gran impacte per al territori «que vam poder sostenir gràcies a la diversificació econòmica en altres àrees com el nou polígon industrial, i a la posada en marxa de Vandellòs II pocs anys després» per tal de salvar la font d'ingressos. Vandellòs I, ha asseverat, es troba encara en la tercera i definitiva fase de desmantellament que s'allargarà fins a l'any 2028.
L'alcalde de Vandellòs s'ha mostrat disposat a «poder oferir alguna alternativa innovadora» relacionada amb el món de l'energia un cop expirin els permisos per treballar en les centrals avui actives, però ha obert el meló incòmode de reconèixer que, a quinze anys vista, el seu municipi s'haurà de reinventar per mantenir una font d'ingressos estable. «Cal la implicació de tothom», assegura, per «trobar un nou camí». Vandellòs no es tapa els ulls davant una realitat incòmoda que l'obligarà a fer un salt endavant, vulgui o no vulgui, en un mitjà termini que cada dia s'escurça més.