Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Alcaldes i entitats de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre se sumen al projecte per demanar l'ampliació del Parc Natural del Ports

Alcaldes i entitats de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta proposen ampliar el Parc Natural dels Ports

El territori vol blindar els espais naturals de projectes que el trinxen i desenvolupar un model econòmic sostenible

Alcaldes i entitats de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta treballen una proposta per demanar al Govern l'ampliació del Parc Natural dels Ports. Defensen que aquesta figura de protecció ajudarà a preservar els espais naturals, a desenvolupar un model socioeconòmic sostenible i sobretot a frenar projectes que trinxen el territori.

Liderats per GEPEC-EdC, s'hi ha sumat els ajuntaments del Pinell de Brai, Corbera d'Ebre, Miravet, Benissanet, Ascó i Móra d'Ebre i també entitats  com la DO Terra Alta, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre o l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. La proposta és incloure les serres de Pàndols i Cavalls  i el riu Ebre i els seus espais naturals.
 

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El Parc Natural dels Ports s'estén des del Montsià, a la Sénia, fins a Arnes, a la Terra Alta, amb 35.050 hectàrees protegides. El GEPEC-EdC ha presentat la proposta que ha començat a consensuar amb alcaldes de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta per ampliar-lo i que inclogui espais exclosos com la serra de Pàndols i la serra de Cavalls, el riu Ebre i altres espais naturals —fins a la serralada prelitoral catalana— de la Ribera d'Ebre, l'única comarca de les Terres de l'Ebre «sense un pam» de parc natural. Com ha apuntat Xavier Jiménez, és una eina que «compatibilitza» la preservació i conservació dels espais naturals, els paisatges  i la biodiversitat  amb les activitats econòmiques. «El parc natural conserva i revitalitza socioeconòmicament un territori», ha destacat.

El GEPEC-EdC emmiralla aquest projecte en la comarca de l'Alt Empordà. «Aquesta eina que al nord funciona volem que funcioni aquí baix, volem exportar aquest model al sud, en una comarca i un territori que sovint només es pensa en ella per a projectes poc sostenibles: abocadors, el projecte d'Enron, les fotovoltaiques i eòliques gens sostenibles», ha denunciat Jiménez.

L'entitat ecologista ha fet una primera proposta tècnica que s'ha començat a consensuar amb els municipis i que busca els màxims suports perquè sigui «una proposta de territori», que els pobles decideixin quin model de desenvolupament volen. Enguany es madurarà i es vol fer arribar a la Generalitat. A partir d'ara, es faran xerrades i conferències per resoldre dubtes i traslladar l'experiència d'altres zones per vèncer els recels que encara hi ha en algunes poblacions per sumar-se a la proposta.

El president del GEPEC-EdC ha recordat que als parcs naturals es pot caçar, es pot fer gestió forestal, i es manté l'agricultura i la ramaderia, entre d'altres. «On la cultura  dels espais protegits està poc implantada són preguntes que generen recels, però es poden resoldre. És una figura de conservació que garanteix les activitats tradicionals i es converteix en paraigües per fer viables aquestes activitats», ha insistit.

D'entrada compta amb el suport de sis ajuntaments, dels Consells Comarcals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i entitats. Els alcaldes, com l'alcaldessa dels Pinell de Brai, Eva Amposta, han destacat que la proposta naix i es consensua des del territori. «Valorem aquest treball coordinat i que les dues comarques haguem fet aquest treball conjunt i haguem estat molt generosos per tirar endavant una proposta que ha de créixer. La voluntat és apropar-la i que sigui més ampla», ha remarcat Amposta.

Preservar els valors  «naturals, agrícoles i endògens» del territori és la prioritat del projecte, però també es fan valer «el ventall» d'oportunitats que pot suposar. «Hi apostem perquè pot suposar una protecció a les agressions que venen tan sovint en aquestes terres i suposa una aposta de futur per un turisme de qualitat. Un parc natural sempre és un segell de bones propostes i de valors», ha dit l'alcalde de Benissanet, Xavier Arbó.

Així ho ha certificat Pilar Miró, presidenta l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. «Tenir un parc natural a la comarca és una font de riquesa. Hi ha moltes empreses que ens en beneficiem. El turisme cada cop és més de natura i la conservació d'un espai natural és summament important, juntament amb l'enoturisme que també tenim. Suposa moltes oportunitats per a les empreses de la Terra Alta i estem d'acord en ampliar els Ports fins a l'Ebre per la seva serralada natural que és Pàndols i Cavalls», ha defensat.

La proposta també té el suport de la DO Terra Alta o el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. «El nostre és un vi de paisatge i no podem permetre que agents exteriors en malmetin el territori. La massificació eòlica és una agressió a la Terra Alta i cal protegir la comarca perquè valorem el paisatge i la gent es mereix un altre tipus de terra», ha reivindicat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO.