El municipi d'Alcover ha restringit el pas de vehicles aquest diumenge cap a la Vall del riu Glorieta per regular l'afluència de persones que volien fer una ruta per aquest paratge natural. Els agents municipals han tancat l'accés des del nucli urbà a mig matí quan l'aparcament de Mas de Forès ha assolit la capacitat màxima i, des de llavors, només hi han permès l'accés a peu.
Aquesta Setmana Santa, l'Ajuntament ha tornat a posar en marxa el dispositiu de l'estiu passat per controlar l'allau de visitants i ha doblat el preu de l'aparcament per fomentar un turisme respectuós amb la natura. En paral·lel, el consistori de Mont-ral també s'ha mostrat preocupat per l'increment de visitants i ha reclamat més ajuda supramunicipal.
Des d'aquest dijous, l'Ajuntament d'Alcover ha impedit el pas dels cotxes que volien accedir a la Vall del riu Glorieta un cop s'han omplert les 80 places que té disponibles l'aparcament de Mas de Forès. La mesura es va acordar l'estiu passat per regular la massificació d'aquest paratge, arran de l'increment d'excursionistes, en bona part per la situació de pandèmia. «Si no haguéssim pres la determinació de prendre mesures, ara mateix, la situació seria caòtica i difícil de gestionar», ha afirmat a l'ACN el regidor de Cultura, Comunicació i Turisme Josep Maria Girona.
Enguany, entre les actuacions per controlar l'afluència de visitants a la zona, el consistori ha incrementat el preu de la zona d'aparcament, de cinc a deu euros, i està estudiant la possibilitat d'habilitar pàrquings dissuasius al nucli de la població. «Es tracta de trobar un turisme que sigui respectuós amb el medi ambient, que sigui cívic, i que sàpiguen que Mas de Forès i les muntanyes de Prades és un lloc a preservar», ha justificat Girona. A més, també treballen per automatitzar el servei a través de barreres. «El que volem evitar és la motorització en la mesura del possible», ha afegit.
Entre els excursionistes d'aquest diumenge al matí hi havia moltes famílies i grups d'amics que feien la ruta a peu. És el cas de la Laura Fuertes i Laura Estric, dues joves de Vilanova i la Geltrú, que han decidit passar el dia a la zona. Fuertes explica que van fer la caminada l'estiu passat amb la seva parella i que els va agradar moltíssim. Per aquesta raó, ha optat per repetir l'experiència amb la seva colla. «Em sembla molt bé, encara que estiguem a l'aire lliure són necessàries les restriccions; pel fet que estigui regulat et fa sentir més segur», han assegurat les dues amigues.
La Maria José, els seus tres fills i marit, comparteixen l'opinió de les joves. Veuen amb bons ulls que es reguli la presència de visitants per tal de preservar la natura. Ells han fet parada en aquest indret després de passar els dies de vacances de Setmana Santa fent una ruta per la comarca del Baix Camp amb autocaravana. A la vegada, aquesta família de Montmeló (Vallès Oriental) assenyala que han vist molts turistes en els darrers dies. «Tots teníem ganes de socialitzar, però potser s'ha notat una mica massa», ha comentat la Maria José.
La Maria Teresa i la Gemma Roig, dues germanes de Vilanova del Camí (Anoia), també consideren que la mesura de regular l'afluència de persones és positiva, sobretot perquè permet la conservació de l'espai. «És un paratge natural ben bonic i al camí t'indica que no es pot estacionar perquè et multaran; imagino que sinó estaria ple de cotxes, em sembla perfecte perquè quan arribes aquí saps que tens un pàrquing», ha destacat Roig. Elles han aprofitat la seva estada a un apartament de Creixell aquesta Setmana Santa per visitar el niu de l'Àliga, on no havien estat mai.
Mont-ral demana més recursos i ajudes
A Mont-ral es troben en la mateixa situació pel que fa a l'arribada massiva de persones. Segons el seu alcalde, Francesc Xavier Pagès, estan preocupats i se senten «impotents» perquè no tenen la capacitat ni els recursos econòmics per actuar. Davant d'aquesta situació, el consistori ha habilitat una finca a Farena, com ja va fer l'estiu passat, perquè els vehicles puguin aparcar-hi i evitar així que estacionin als vorals de la carretera. També han habilitat un aparcament al nucli de la vila per evitar el «caos» que pateixen els caps de setmana per l'increment de visitants.
«Hi ha gent que no fa cas als senyals i aparquen igual a la carretera o davant de camins obstaculitzant els pas dels veïns i, això fa que alguns d'ells s'indignin», ha subratllat l'alcalde. Per això, reclama a les administracions supramunicipals que els ajudin a controlar l'afluència d'excursionistes i visitants a la zona amb més patrulles de Mossos d'Esquadra i Agents Rurals. «Això és insostenible per la natura i perillós per a les persones que ens visiten perquè si es posa foc tots correrem; no podem i no sabem com evitar l'arribada d'aquestes persones», ha tancat Pagès.
Reclamem la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades
Ajuntaments i els Consells Comarcals de l'Alt Camp i del Priorat reclamen a la Generalitat que declari la zona com a Parc Natural de les Muntanyes de Prades per poder tenir més recursos i control sobre aquesta zona. Després de presentar diverses mocions, ara resten a l'espera de la formació del nou govern per desencallar el projecte que es va posar sobre la taula per primera vegada l'any 1976. «No hi haurà una solució definitiva fins que no es faci el parc natural de Prades», ha insistit Girona.
L'Ajuntament d'Alcover controlarà l'accés a la vall, cada cap de setmana, fins a l'11 de setembre.