Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mujer mirando facturas

La factura de la llum, a punt d'incrementar a Espanya

El Govern estudia canvis davant la disminució del consum pel coronavirus

Dona mirant factures
El govern es podria veure obligat a incrementar la part fixa de la factura de la llum | Catalunya Diari

Està sent una de les conseqüències no tan comentades de l'aturada de l'activitat econòmica a causa del confinament pel coronavirus, tal com confirmava a vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. El consum elèctric s'ha reduït dràsticament i està provocant una caiguda dels preus en el mercat majorista de la llum.

Això que podria semblar una bona notícia per als consumidors, ja que podria acabar afectant el que paguem en la nostra factura. I és que Ribera admetia, en compareixença en Comissió al Senat, que cal fer algun canvi sobre els costos fixos per «garantir l'estabilitat» de sistema.

La vicepresidenta quarta va destacar que en aquestes últimes setmanes davant la crisi de la Covid-19 s'ha viscut «una situació peculiar», amb una caiguda de la demanda que ha arribat fins al 20% i un descens en els preus del 'pool' elèctric mai vists.

S'han marcat fins a 1 o 2 euros el megawatt hora (MWh) en alguns moments i mantenint-se entorn els 15-20 euros per MWh. «Quan va entrar el govern el 2018 estava en uns 60 i tants (euros per MWh) i no havia abaixat i el preu mitjà en els últims mesos ha estat del voltant de 40 euros per MWh», va comentar.

Tot passaria per una pujada de la factura al consumidor

Teresa Ribera deixava entreveure que això que és «un alleujament important per a les economies domèstiques, que compten amb una tarifa regulada» demostra les limitacions de l'actual sistema. Per aconseguir la sostenibilitat que volia la ministra en els pròxims mesos només hi hauria dues opcions: reduir els costos o augmentar els ingressos.

La primera d'elles sembla impossible quan ja estan aprovats per a aquest any els anomenats peatges elèctrics, és a dir el que es paga pel transport i la distribució. Sense uns pressupostos aprovats, l'Estat tampoc pot assumir per si mateix aquestes pèrdues d'ingressos del sector.

Així doncs, tot apunta que encara que ara s'estigui pagant molt menys, és molt probable que hi hagi una pujada de la llum en els pròxims mesos, caldrà veure si és amb un augment fiscal sobre els càrrecs fixos o a través d'un nou canvi de les tarifes.