Amb tota l'atenció està posada en la lluita contra el coronavirus, altres patògens aprofiten per fer la seva aparició i intentar propagar-se entre la població amb l'amenaça per a la salut pública que això suposa. En les últimes hores s'han encès totes les alarmes pel retorn d'un vell conegut a Espanya, el virus Crimea-Congo.
Segons les primeres informacions, un home de mitjana edat està ingressat en un hospital a Salamanca després de ser infectat per aquest virus per una paparra en una zona de pinedes. En aquest sentit, les autoritats sanitàries espanyoles criden a extremar les precaucions davant la presència de paparres africanes al camp.
Les paparres arriben al Mediterrani transportades per aus migratòries
Aquest tipus de paparres no són els habituals aràcnids domèstics sinó un tipus conegut com a Hialomma que viatgen des d'Àfrica fins a zones de la Mediterrània transportades les aus migratòries i que es reprodueixen pel contagi en gossos i gats. És més petita i amb la cara més afilada que les habituals aquí, són mòbils i se les veu córrer pel camp a la recerca de preses.
Les seves picades poden transmetre diverses malalties, entre ells el Crimea-Congo, que produeix febres hemorràgiques semblants a les de l'Ebola, encara que no tan fortes. Davant la seva introducció en la pell, és important no intentar l'extracció sinó utilitzar alcohol o altres productes desinfectants per a provocar el seu despreniment.
Un vell conegut a Espanya
El perill potencial del virus Crimea-Congo ja s'ha manifestat amb anterioritat a Espanya. L'any 2016, un home de 62 anys, resident a Àvila, va morir a l'ésser infectat i, al seu torn, va contagiar a un dels sanitaris que el va atendre. Dos anys després, a la província de Badajoz, el virus matar un home de 72 anys, obligant a activar un protocol de vigilància sobre més d'un centenar de persones que va aconseguir contenir el brot.
Aquests fets exemplifiquen la importància de prendre precaucions per evitar el contagi, com portar roba protectora al camp (pantalons llargs, mitjons, portar botes i roba clara per distingir qualsevol insecte) i protegir els gossos amb repel·lents en forma de collaret.
Com en el cas dels coronavirus, aquests patògens semblen tenir com a hostes algunes espècies de ratpenats que s'allotgen en grutes de les zones selvàtiques africanes i la seva aparició en zones mediterrànies és preocupant. Tot i això, afortunadament, com que no es transmet per l'aire, sinó a través de paparres i per fluids corporals, el contagi és més lent.